Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrós batyu, ahogy Gizi készíti

120 perc
mester
átlagos
20 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk só
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 4-5 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás + a lekenéshez

Elkészítés

  1. A tésztához a porcukrot alaposan összekeverjük a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal és a langyos tejjel, majd a kenyérsütőgép üstjébe öntjük. Rákanalazzuk a lisztet, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztórprogramon vagy kézzel megdagasztjuk a tésztát, majd egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. A túrót egy tálba tesszük, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a búzadarát, a mazsolát, és szintén összekeverjük.
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd óvatosan a túrós masszáhozkeverjük. Az elkészült tölteléket félretesszük, amíg a megkelt tésztát kinyújtjuk és felvágjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd kb. 10x10-es négyzetekrevágjuk fel. Mindegyik közepére 1-1 kanál túrós tölteléket teszünk, és a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva megformázzuk a batyukat.
  5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral,és egymás mellé helyezzük az elkészült batyukat.Konyharuhával letakarva 30 perc alatt újrakelesztjük. Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással lekenjük a batyukat.
  6. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük (ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk).
  7. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szétszedjük az esetleg összenőtt batyukat. Ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és úgy kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss