Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrórudi torta cukorbetegeknek is

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 4 ek zabpehelyliszt
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek instant kakaópor
  • 1 fél csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 2 ek xilit
  • 2 ek folyékony édesítőszer
  • A krémhez:
  • 250 g zsírszegény théntúró
  • 150 g natúr joghurt
  • negyed citrom
  • 1 kk vaníliaaroma
  • 2 ek folyékony édesítőszer
  • 1 tk vaj
  • Bevonás:
  • 75 g étcsokoládé
  • 60 g tejcsokoládé
  • 1 dl kávé
  • 2 dl tej
  • 1 kk rum aroma
  • 50 g földimogyoró

Elkészítés

A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk két edénybe. A sárgákat egy gépi habverővel felverjük, a fehérjéhez hozzáadjuk az édesítőt és a xilitet, majd kemény habbá verjük a géppel (ha egy gépet használunk, akkor érdemes a két használat között elmosni és szárazra törölni).

A sárgáját óvatosan és folyamatosan belekeverem a fehérjehabba, lassú, nagy ívű mozdulatokkal. Ezt követően a lisztes keveréket is ilyen módon több kisebb részletben adom a habhoz úgy, hogy az ne essen össze.

Egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a kapott masszát és 170 fokon előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük. Majd kivesszük, óvatosan kiforgatjuk a formából/levesszük a forma oldalát attól függően, ki milyen formát használ(előtte érdemes egy késsel a piskóta és a forma oldala között végigmenni), és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Miután kihűlt, egy éles késsel kettévágjuk a piskótát két lapra, és megtöltjük a túrókrémmel, majd a csokival bevonjuk és rászórjuk a mogyorót.

A túrót áttörjük és az olvasztott vaj kivételével minden hozzávalóval egy tálba átkeverjük. Ezután egy gép segítségével krémesre verjük, közben adjuk hozzá az olvasztott vajat. Ha már elég krémes, akkor betesszük a hűtőbe egy kis időre, hogy összedermedjen.

A mogyorón kívül minden hozzávalót egy tálba gőz fölött folyamatos keveréssel simára melegítünk. Majd egy kanál és egy kés segítésével bevonjuk a tortát gyors és határozott mozdulatokkal (ügyeljünk arra, hogy a csoki, amilyen gyorsan olvad, olyan gyorsan is hűl ki).

A mogyorót összetörjük (én egy konyharuhába tettem bele és egy nagyobb pengéjű késsel összenyomogattam), majd rászórjuk a tortára. Nem baj ha nem ugyanakkorák a darabkák, attól csak még érdekesebb és izgalmasabb lesz a torta. ;)

Megjegyzés

A családban van cukorbeteg, ezért készült zablisztből és édesítőszerrel, illetve xilittel. - Loyya95

Ezek is érdekelhetnek

Friss