Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc tavaszi változatban

default user icon
MME
A túrógombóc mindannyiunk egyik nagy kedvence. Tavasszal érdemes eperrel és rebarbarával kínálni, remekül kiegészítik a túrógombócot, főleg ha fahéjas változatban készítjük.

Ez az egyik nagy kedvencem, kár, hogy a rebarbara olyan rövid életű, hisz piacainkon alig pár hétig található csak meg, de ilyenkor intenzíven használom. Néha még lekvárt is elteszek belőle. Aki nem tudja, eszik-e vagy isszák, az bővebben itt olvashat róla.

Fahéjas túrógombóc rebarbarás eperraguval 

Hozzávalók:
40 dkg túró
3 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojás
1 tojássárga
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg búzadara
fél mokkáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj

A morzsához:
10 dkg zsemlemorzsa, piskótamorzsa, kalácsmorzsa
3 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj

A raguhoz:
30 dkg eper
50 dkg rebarbara
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 marék menta
fél rúd vanília

Elkészítés: A rebarbarát és az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk porcukorral, hozzáadjuk a félbevágott és kikapart vaníliarudat a belsejével. Megszórjuk a felkockázott vajjal, és 150 fokos sütőbe tesszük 15-20 percre, hogy egy kicsit megpárolódjanak a gyümölcsök, de ne essenek teljesen össze. Miután kész, hozzátesszük a darabolt mentát.

A túrót a cukorral és a tojásokkal kikeverjük. A vajjal megpirítjuk a morzsát, majd a fahéjjal és a búzadarával együtt a túróhoz keverjük. 30 percet pihentetjük. Majd gombócokat formálunk, és gyöngyöző, nem lobogó, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok a felszínre jönnek.

A morzsabevonathoz  a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát a cukorral és a fahéjjal együtt. Egy kevés narancshéjjal is ízesíthetjük.

A gombócokat a morzsába forgatva, a gyümölcsraguval tálaljuk.

Valahogy úgy érzem, az emberek végre kíváncsiak, nyitottabbak, szívesebben fedezik fel a gasztronómia eddig nem annyira népszerű vagy ismert területeit. Átértékelődik az étel. Nem csak azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem azért is, mert élményt jelent. Megismerünk, rácsodálkozunk újdonságokra, ízekre, ízkombinációkra. És vannak olyanok is, akik számára szinte szertartássá válik az az étkezés, ahol a minőségé a főszerep.

Néhány éve indult a folyamat, ami akkor szakmai körökben nagy port kavart, de mára frissítő szélként elért a főzni szeretők és főzni vágyók életébe is. És elért azokhoz is, akik előtte nem tudták magukról, hogy érdekes, sőt érdemes foglalkozni azzal, mit is eszünk, iszunk.

Gasztroblogok indultak világszerte, és a média is felismerte, hogy egy népszerűbb és fontosabb téma az emberek életében az étel, a főzés, a főzős műsorok és vetélkedők száma tanúskodik erről. Jó hatással van ez az éttermekre is: fejlődnek, megújulnak, igyekeznek a vendéget elkápráztatni és újdonságokkal meglepni, és ezzel együtt nő az emberek érdeklődése is

Ma már nem csak a szájkarate megy vendéglátós körökben, hogy „én csak friss alapanyagból főzök”, miközben reggelente meg ott áll a fagyasztós autó, és rekeszszámra tolják ki belőle az anyagot. Vagy hogy „én csak szezonális alapanyagokat használok”, az étlap pedig 2 éve ugyanaz minden évszakban. Igenis vannak jó éttermek, és ha nem is tökéletes mindig minden, a fejlődés látható.

Örüljünk hát, és próbáljuk ki mi is a rebarbarát. Az eperrel és a fahéjas túrógombóccal isteni!

Túrógombóc recept >>>

Rebarbarás receptek >>>

Epres receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek