Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Túrógombóc ízű rétes

5/5

Hozzávalók

  • A tésztához (4 rúdhoz):
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 2 ek zsír (langyos)
  • 1 db tojás
  • 2 dl melegvíz
  • 1 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 2 db tojássárgája (a kenéshez)
  • A töltelékhez (1 rúdhoz elegendő):
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 4 ek nádcukor
  • 1 ek búzadara
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk vanília-kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 2 tk őrölt fahéj
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

    1. A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
    2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
    3. 3 felé vágjuk (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
    4. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez először vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni.  A túrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, 1 kanálnyi búzadarát, és az egészet jól kikeverjük.
    5. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor látszik az abrosz mintája.
    6. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.
    7. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva, 2 hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
    8. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. Tálaláskor ugyanúgy, mint a túrógombócot, fahéjas tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés

A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250 gr-os dobozost vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500 gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle.

Nagyon szeretjük a réteseket, főként a kézzel húzott, igazi házi rétest, mindenféle töltelékkel. Készítem sós, édes, hagyományos vagy kissé extrém töltelékkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki a bolti tészta helyett, otthon készítse el. Nem fogja megbánni, azt garantálom. A tésztát, ha nem használjuk fel egyszerre, be lehet tenni a hűtőbe, másnap kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg felmelegszik, majd kihúzzuk, és töltjük.

Ha a tészta szakadozik, akkor sem kell megijedni, a kezünkben tartva meleg vízzel leöblítve átgyúrjuk, majd a tetejét, vékonyan beolajozva félretesszük pihenni meleg helyre, majd 20-30 perc múlva dolgozunk vele tovább.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin