Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc édes tejföllel

55 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók
  • A gombócokhoz:
  • 25 dkg tehén túró
  • 1 db tojás
  • 1 tk porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek darált háztartási keksz
  • 1 ek zsír
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz:
  • 20 dkg tejföl
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • porcukor

Elkészítés

  1. A túrót egy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A búzadara, majd a darált keksz fokozatos adagolásával könnyen formázható masszát készítünk. Legalább 10, de inkább 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. Ezt követően vizes kézzel tetszőleges méretű (cseresznye, dió, barack, 1-5 cm) gombócokat formázunk; minél nagyobb, annál könnyebben fog szétesni a főzés közben.
  3. Egy közepes edényben enyhén sós vizet melegítünk, és amikor forrni kezd, óvatosan beletesszük a gombócokat. 1-2 perc alatt feljönnek a víz tetejére, ezután a kisebb gombócokat 3-5 percig, a nagyobbakat 8-10 percig főzzük. 
  4. Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, és közepes lángon megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Amikor barnulni kezd, levesszük a tűzről. A tejfölben elkeverjük a megmaradt vaníliás cukrot.
  5. A kifőzött gombócokat tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és még vizesen megforgatjuk a frissen pirított zsemlemorzsában. Az édes tejföllel meglocsolva, kevés porcukorral meghintve, és a pirított zsemlemorzsában megforgatva kínáljuk.

Megjegyzés

Jómagam rengeteg tejföllel, míg tiszántúli barátaim kizárólag tejföl nélkül, de sok fahéjas porcukorral fogyasztják. - pozsonyikifli

Ezek is érdekelhetnek

Friss