Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrógombóc diókabátban

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá.

2. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát.

3. Keverjük a habot a túrós masszához, és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órára.

4. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat, és óvatosan csúsztassuk a vízbe.

5. Amíg a gombócok főnek, pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon).

6. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még további 2-3 percig, és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban.

7. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés

Evés előtti este elkészíthetjük a masszát, és hűtőben tároljuk a kifőzésig.

Ha a diópirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzésével, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat, és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves).

Készíthetünk édes tejfölt cukorral vagy lekvárral (pl. áfonya vagy barack), illetve aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr vagy ízesített joghurttal.

A képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonyalekvárral ízesített tejföllel tálalva.
- Receptmuves

Ezek is érdekelhetnek