Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Pöttyös az etalon? Itt a nagy Túró Rudi teszt!

Alighanem az ország első számú hungarikuma a Túró Rudi. Legális keretek között a cigaretta után ebből kerül a legtöbb az országhatáron kívülre, minden hazánkat elhagyó vándor szinte a túrós desszert ízére ácsingózik.

Szintén egy örök vita a lakosság körében, hogy melyik az igazán jó. Abban, amiben a csoki a dominánsabb vagy pont a túró? Sokan esküsznek az óriás kivitelekre, melyeknél némileg módosulnak az arányok.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az átlag rudi 30 grammos, ez az elfogadott standard tömeg. Ezt fejelik meg az óriás vagy éppen XXL, netán XL jelzővel fémjelezett verziók, ahol ez lazán lehet akár a duplája is, azaz 60 gramm. Tipikusan a bőség zavara helyzet állt fent, amikor betévedtünk a különböző boltokba, hogy begyűjtsük a mostani alanyokat. 17 különbözőt tettünk végül boncasztalra, melyeknek egyetlen közös pontjuk, hogy natúr kivitel az összes, azaz semmilyen extra ízesítést nem rejt.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>
OKÉ XXL Natúr Rudi

Minimalista csomagolás, szinte igénytelennek is lehetne nevezni. Az egész egy világoskékes színvilággal van vadítva, mondjuk ezzel utalva a tejre. Tej-alvadékot kapunk, pontosan 43%-ot, kakaós étbevonó masszából pedig 36%-ot. Elég masszív ez az arány, félbevágás után is látszik, hogy komoly páncél védi a túrót. Ízre a csokimikulás köszön be elsőre, majd mellé egy lágy, enyhén édeskés túrós íz kényeztet. Elsőre nem is rossz, de még másodikra is egészen elfogadható.

Kockás

A kreativitás utolsó csírája is hiányzik, ugyanis még a weblapjuk címe is „piroskockas.hu”, azt már említeni sem kell, hogy a csomagolás is az „eredeti” kollégájára hajaz. Áhh, alig tűnik koppintásnak. Félzsíros tehéntúróból 40%-ot sikerült beletömöríteni, a kakaós étbevonó alkotta pajzs pedig összesen 35%-öt tesz ki egy rudiban. Ránézésre az arányok még inkább közelítenek a döntetlenhez, nagyjából hasonló csokiréteg mellé kicsit slankabb a túró dózis. A csoki sokkal lágyabb, kevésbé hasad végig hosszirányban, illetve a túró is édesebb benne, de emellett egy diszkrét citrusos sugallat is átjárja.

TESZT! MELYIK BOLTBAN ÉRDEMES FÁNKOT VENNI, HA NEM AKARSZ SÜTNI? >>>
Szolnoktej – natúr

A csomagolás semmi izgalmasat nem rejt, pirosban úszik az egész. Tejtermék alapú élelmiszerkészítmény, ami összesen 47%-ot jelent, mármint tej oldalról. További pontos részleteket nem tudunk meg. Kakaós étbevonó esetén ők is a 35%-ra esküsznek. Kibontva látni rögtön, hogy minimum egy árnyalattal sötétebb, szinte már fekete. Illatra azonnal a zselés szaloncukor ugrik be, annyira arra hasonlít, hogy hihetetlen. Ezt megfejeli még kóstolásnál is, ugyanis citromos alaposan. A csokiköpeny biztosan nem a legerősebb része ennek a rúdnak íz szempontból. De legalább ropog, mint az őrület, a túró pedig egészen krémes, homogén.

Norbi update 1 desszert XL

Az ország fitneszguruja természetesen megálmodta az ideális Túró Rudit is, melyet a Sole készít neki. A tej is sovány benne, amiből (pontosabban tejszármazékból) 45%-ot kapunk. A kakaós bevonóról nem tudjuk mennyire sovány vagy kövér, de 32%-ot biztosan kapunk belőle. Ahogy hozzáért a labor legélesebb pengéje, a csoki szinte atomjaira robbant. Illata nem sok van, illetve az édességgel is csínján bántak, ugyanis olyan, mintha natúr tehéntúró lenne a töltelék. A csoki átlagos szintet hoz, se felfelé, se lefelé nem emelkedik ki a mezőnyből.

GYORS KAJA AZ AUTOMATÁBÓL: TESZTELTÜK A CSOMAGOLT CSOKIS CROISSANT-OKAT >>>
Pöttyös Túrórudi (étcsokis)

A 100 éve változatlan csomagoláson már kapunk egy szerelmes üzenetet is. A megszokott piros pöttyök ezen átalakultak szívekké, de egy nagyobbacska szívbe elrejtve az „egy húron pendülünk” kis romantikus gondolatot is megosztják velünk. Túróból 40% borzolja az idegeinket, étbevonóból a szokásosnak mondható 35%-os szintet hozza ez is. Ebben a normál, nem óriás változatban eléggé elveszik a túró. Ez kisebb meglepetésként érte a stáb azon részét, aki csak az óriást fogyasztja. A csoki teljesen elnyomja a túrót, ez már kicsit zavaró is. Lefejtve a bundáját érezni, hogy a túró az édesebb az eddigieknél egy fokkal.

Mizo natúr – laktózmentes

A már jól ismert Mizo dizájnt itt sikerült még némi sárga színnel felturbózni, mely minden bizonnyal a laktózmentességre utalhat (vagy a napsütésre). Laktózmentes, félzsíros tehéntúró van benne (azaz bárki falhatja kedvére, hiába laktózérzékeny) egészen durva, 43%-os aránnyal. Ehhez jön 30% kakaós ételbevonó. Az eddigi legtúrósabb élmény van kilátásban. Visszafogott kakaóillat után egy egészen krémes túró robban a szánkba. A csoki nem tolakodik sehova, tudja, hogy itt nem neki kell az erősebb kutyának lennie. Kellemes pillanatokat varázsolt nekünk.

VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK! >>>
Pilos túródesszert (LIDL)

Már csak a retro szó hiányzik a csomagolásról, ugyanis az egésznek olyan a dizájnja, mintha a Szomszédok kezdetekor tervezték volna képzelőerő nélkül. Lassan kijelenthetjük, hogy a dizájn, a stílusosság bizony nem a Lidl saját márkás termékeinek erőssége. Egyébként a Sole-Mizo gyártja nekik. Félzsíros tehéntúróból kapunk nem kevesebb, mint 46%-ot, ami azért egészen becsületes mennyiség. A 23%-os csokis páncélarány arra utal, hogy ennek a túrónak bizony nem kell sok védelem. A hivatalos arányok ellenére nem érezni ezt a tetemes különbséget a két fő alapanyag között. Egészen egálban vannak. A túró kissé savanykás, még éppen nem zavaró, mellé pedig finom, krémes állagú.

CBA Desszert rúd

A csomagolásra ránézve nem is sejtheti az egyszerű halandó, hogy ez bizony a CBA terméke. Eddigi teszteink során nem sikerült sok meghökkentő dizájnelemet produkálniuk. Ehhez képest a mostani fehér alapon piros szívecskés dizájn szinte már pöttyösi magasságokba repít. Savanyított készítményből kapunk 33%-ot, mely első hallásra egészen rosszul hangzik. Ezt öleli körbe a kakaós bevonó, mely így az egész 27%-át teszi ki. Nagyon minimális illat mellett egy sokkal darabosabb tölteléket kapunk, szinte még a száraz jelző is elfér mellé. Édességére a minimális a legjobb szó. Akinek ez a fajta íz jön be jobban, bizony elégedetten dobálhatja kosarába minden nap.

DÖBBENET, MENNYI CUKOR VAN KEDVENC FINOMSÁGAINKBAN! >>>
Tesco – laktózmentes

Kedvenc "legkisebb is számít" termékeink beszállítója egy kifejezetten csúf csomagolást tudott most összehozni ezzel a sötétlila színvilággal. Laktózmentes, félzsíros tehéntúróból acélos 47% bódítja ízérzékelőinket, melyhez egy 30%-os kakaós étbevonótartalom dukál. Kissé megverhették utazás közben, ugyanis több helyen már hiányzik egy-egy darab csoki, de ez ugye nem a gyártó, hanem a fogyasztó hibája. A csokija büntetéssel ér fel, egészen kellemetlen íze van sajnos. A túróra nehéz figyelni, annyira elnyom mindent a csoki. Ez biztosan nem lesz dobogós sem, nemhogy díjnyertes.

Magic Milk – laktózmentes túródesszert

Azt, hogy mennyi köze lehet Magic Mike-hoz, az nem derül ki a pirosas-kékes csomagolásról, de bizonyára ez csak egy véletlen lehet, nem valószínű, hogy lenne neki egy hungarikumgyártó üzeme csak úgy mellékesen a magyar puszta szélében. A laktózmentes, félzsíros tehéntúró a teljes tömeg 47%-át alkotja, emellé egy relatíve szerény 30%-os kakaó csapódik. Illata alapján masszívan citrusos. Ízében ez már csak inkább a lecsengésnél érezhető a teljesen semleges csoki és a picit savanykás túró után.

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>>
Milli

Az egyetlen versenyző a mezőnyben, aminek nem jutott épkézláb csomagolás, ugyanis ez az egyedüli, aminek a dizájnját állóra csinálták. Nem tudni, miféle elgondolás nyomán születethetett meg ez az ötlet, ugyanis a Túró Rudik viszonylag ritkán tartózkodnak ebben a beállításban. Zsírszegény, savanyú tejalvadék az egésznek az esszenciája. Ebből szerencsére nem kapunk 42%-nál többet. A kakaós étbevonómassza a 35%-os átlagot meg is üti. Ízpróba után találtunk egy újabb jelentkezőt a „csoki elrontja az egészet" produkcióra. Amúgy sem kapunk sok tejterméket, de mellé ez a nagyon erős csokis vonal már mérhetetlenül sok. Ráadásul inkább volt tejcsoki, mintsem ét. Szinte nem is lehet mellette mást érezni.

SPAR Rudi

Egészen döbbenetes volt a pillanat, amikor keresve a SPAR Rudit elsőre nem találtunk semmiféle zöldes förmedvényt a hűtőkben. Már kezdtük feladni a reményt, amikor is észrevettük, hogy bizony mégiscsak van a SPAR-nak rudija, de egy elképesztő csoda folytán sikerült elmozdulniuk a jól bevált, igénytelen zöld csomagolástól. Döbbenetesen szabadjára engedték a fantáziájukat a kreatív csapatnál, és kirobbanó tejjel spékelt, világoskékes köntöst kapott az egész. Ez már önmagában különdíjat érdemel. Savanyított készítmény növényi zsír felhasználásával - áll a csomagoláson. Ebből 38, kakaós étbevonóból pedig 32%-ot kapunk. Egészen érdekes a túró, ugyanis csak a végén érkezik a kegyetlenül savanyú íz. Állagra a szárazhoz közelít a töltelék. Volt már jobb is.

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>>
Mizo Duo – valódi tejcsokoládéval

Akárcsak a Twixnél, itt is dupla élvezetet kapunk rögtön. Persze a furfangosabb elméket nem lehet átverni, ugyanis súlyra ez pontosan annyi, mint egy átlagos rudi. Színre akár egy román zokninepper susogós mackóalsója, mely tartalmaz egy kicsi lilát, pinket és arany színt is. A bezsebelt 20 Mizo pontból biztosan futná néhány darabra. Félzsíros tehéntúróból 36%-ot nyerünk, kakaós bevonóból 33%-ot. Szinte egál. Az eddigi tapasztalatok alapján itt bizony a csoki mellett sok mindent nem fogunk érezni. Egészen vicces a látvány. Két mini, szinte ceruza vastagságú rudacska pattan ki a csomagból. A túró - ahogy vártuk - elbújt, enyhe savanykás fuvallatok csiklandozzák érzekeinket mindösszesen. A csoki viszont tényleg jó. Sokkal ízletesebb bármelyik vetélytársnál. Az élmény sokkal csokisabb, mint a nagyobb kiszereléseknél.

Sissy natúr rudi

A klasszikus Sissy színek, azaz a kék és a fehér uralja a látványt. Mellesleg a Friesland gyártja nekik. Itt is a zsírszegény savanyú tej-alvadékra esküsznek, mint az egésznek a lényege. Ebből brutális 44%-ot kapunk. Kakaós étbevonómassza öleli körbe az alvadékot, amelyből 34% van benne. Az illatpróba után meglehetősen összerándultak a tesztcsapat tagjainak arcizmai. Erős csokis hatás, ízetlen, száraz túró, röviden így lehet összefoglalni. Nem egy világbajnok típus.

A NAGY ŐSZIBARACKLÉ-TESZT! MELYIK IHATÓ, ÉS MELYIKET FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE? >>>
Tesco Value

A mezőny legjobban várt példánya. A szokásos nulla dizájnt itt is sikerült hozni pár ikonnal. Kancsó, latin seggű tehén, hamvasztó urna. Na de, ez csak a külcsín. Nézzük, milyen a belbecs. Félzsíros tehéntúró 47%-ban van jelen, a kakaós étbevonómassza pedig 30%. Erősen szolizott versenyző, szinte már fekete. Ízre megint csak a zselés szaloncukor ugrik be elsőre. A túró meglehetősen „különleges”, a csoki pedig mintha egy szaloncukorról lett volna lefejtve.

Rolly natúr hűtött desszert

Itt sem a csomagolás, sem a dizájn tökéletesítésére nem fordítottak forint milliókat. Az egész egy egytónusú, piros színt kapott, rábiggyesztve a félbevágott rudi képével. A tejtermék alapja 47%, míg a kakaós étbevonómassza 35%-ban édesíti életünket. Félbevágásnál a talapzat csoki akkorát roppant, hogy szinte már félelemtől reszketve szaladtunk is ki a laborból. Szerencsére sikerült azért találni tesztelhető részeket is, így megismerkedhettünk a szuper édes töltelékkel, mely még száraz is volt szerencsére. A csoki sem mentett a helyzeten ezúttal. Gyorsan feledendő termék.

TESZT! HONNAN RENDELJÜNK RÁNTOTT HÚST, HA NINCS IDŐNK SÜTNI? >>>
Pöttyös tejcsokis rudi

Itt sajnos a szezonális borításból már nem kapunk, ezúttal már valódi pöttyöket kapunk a szívecskék helyett. Zsírszegény túró alkotja a lényeget 40%-ban. Az eltérés a testvéréhez képest az, hogy ezúttal kakaós tejbevonóval van dolgunk. A csomagolást könnyítő tépőfólia ezúttal csődöt mondott, ugyanis leszakadt a feje. Ránézésre is látszik, hogy tejcsoki a pajzs, kifejezetten világosbarna. Illatán is kiérződik a tejcsokis jelleg. Ez utóbbi nagyon puha, olvad a szájban másodpercek alatt. A túró is sokkal savanykásabbnak hat, merőben más a testvéréhez képest. A különbség mértéke kisebb meglepésként érte a tesztcsapatot. Ez már ízlésfüggő, de aki a tejcsokira esküszik, nem hibázik, ha erre esik a választása.

Ítélet

17 versenyző, de csak párat lehet kiemelni belőlük igazán. Van egy átlagos szint, amit egészen jól hoz a többség, nagyon kevés eltéréssel. A negatív élményeket egyértelműen a csokis rétegek generálják, ezeket sikerült pár példány esetében alaposan elbaltázni.

Valóban a Pöttyös lenne az etalon? Nem feltétlen. A tejcsokis a tesztcsapatnál nagyobb sikert aratott, mint hagyományos párja, de az igazat megvallva leginkább az óriás kiadásra esküdtek a legtöbben.

Jár a külön pacsi még a Mizo valódi tejcsokis változatának, mely talán a mezőny legjobb csokirétegét hozta a laborunkba.

A morgás a csokiréteg miatt leginkább a Tesco Value és laktózmentes csodáknak jár ki. A nagy koppintó király, a Kockás egészen megosztó, édeskés, citromos mellékíze többeknek tetszett kifejezetten.

Ezek is érdekelhetnek

Friss