Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Túró Rudi házilag

3 5/5

Hozzávalók

  • 10 db rudihoz:
  • 25 dkg túró
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 tk zselatin (kb. 10 g)
  • 0,5 dkg hideg víz
  • 5 ek porcukor
  • kb. 20-25 dkg étcsokoládé

Elkészítés

    1. A túrót egy nagyobb tálban (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília kikapart magjait.
    2. A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be, vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.
    3. A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
    4. A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük, és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek, és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.) Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.
    5. Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.
    6. Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink. Ahogy húztunk egy csokicsíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Amíg nem végzünk a temperálással, tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.
    7. A temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk, és 40-41 fokosra melegítjük. Ezután egy hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, visszamelegítjük 31, de max. 32 fokosra, és használhatjuk is.
    8. A rudacskákat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket csokival. Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk - ha kell - a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) ,és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen.

    Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!

Megjegyzés

Ezekről a rudacskákról elmondható, hogy valóban túróból készültek, valódi citrom felhasználásával és még vaníliamagokat is láttak.

Suncika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

kiccsillag2
A hideg víz mennyisége nem 5g hanem 50g, ahogy a leírásban? Csak mert feltűnt hogy írtad 5ször annyi víz kell mint zselatin. Most készítem xilites vanilinnel mert nem tudtam vaniliarudat szerezni, és kis eritrittel. Bizti finom lesz. :)
Suncika
Kedves kriszreni! Nagyon szépen köszönöm! :) Ezt már többen kipróbálták és a visszajelzések nagyon nagyon pozitívak voltak! Egyedül a csokizás jelent többeknek gondot, de én bonbonozok, nekem nem nehéz. :) Viszont ha már többedszerre készíted egyre szebb lesz a burok. Merem ajánlani abszolút ezt a finom rudit és szerintem xillittel, illetve eritritollal is elkészítheted, csak kóstolás útján adagold, mert mennyiséget azokhoz sajnos nem tudok mondani. :)
kriszreni
Szia, nagyon tetszik a recepted, már többször keresgéltem túró rudi után, mert nem ehetek cukrot, ezért mindig csak sóvárgok utána a boltban. Ilyen jó változatot még nem láttam sehol, nagyon szeretném kipróbálni, de sajnos most nagyon kevés időm van, viszont máris írom le, hogy el ne vesszen az éterben. :) Nagyon jó receptjeid vannak fenn az oldalom, gratulálok!!

Hasonló Receptek

Magazin