Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tündér vagy démon? Az abszint…

default user icon
SB
"Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek. A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket. A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában. S ez a legszörnyűbb dolog a világon..."Oscar Wilde
Mi az abszint?

Gyógynövényből készülő ital, alkoholtartalma igen magas, fajtától függően 50-80%. Színe smaragzöld, de létezik áttetsző abszint is. Az eredeti abszint fehér üröm, ánizs és édeskömény hozzáadásával készült. A fő alkotó a fehér üröm görög neve artemisia absinthium. Az artemisa utalás Artemisre, a szülés istenasszonyára, mivel valamikor a fehér üröm az asszonyi betegségek orvossága volt. Az absinthosz jelentése keserű. Már az antik korban is használták, a középkorban szerzetesek által készített italokban fordult elő, a női bajok mellett rossz étvágy, epeproblémák, emésztési zavarok kezelésére is használták. A fehér ürömben található a tujon nevű vegyület, mely nagy mennyiségben idegméreg, de a korabeli abszintok tudományos vizsgálata szerint a tujon helyett az ital alkoholtartalma okozta a hallucinációkat.

Egy kis abszinttörténelem

Érdekes életutat jár be az abszint. Svájcban született, egy Pierre Ordinaire nevű, a gyógyfüvekhez jól értő francia arisztokrata alkotásaként. Az üzemi gyártás 1797-ben kezdődött már Franciaországban, évente ekkor még csupán néhány száz litert gyártottak. Az 1840-es évektől a francia katonák ezt fogyasztották az algériai fronton, és az abszint igazi kultusszá vált Franciaországban, majd sokfelé elterjedt, főleg Európában. Az 1850-es évekre egyre több erősen függő embert kezeltek a pszichiátriákon, történt néhány brutális gyilkosság is, ezért 1930-ra az italt Spanyolországon, Portugálián és Csehországon kívül (ezekben az országokban nem volt olyan népszerű, mint máshol) mindenhol betiltották. 1991-től újra gyártják, de meglehetősen szigorú feltételeknek kell megfelelnie. Csak Európában jelenleg mintegy 200 féle abszintot gyártanak, ezek fehér üröm helyett általában fekete ürömből készülnek, mely nem tartalmaz tujont.

Abszint fajták

Attól függően, hogy mekkora az alkoholtartalma, megkülönböztetünk Suisse (68 -72%), Fine (68 -72%), Demi-Fine (50-60%os) és Ordinaire fajtákat (40-50%-os). A franciák és svájciak fogyasztottak még egy fehér (La Blanche) áttetsző abszintot is.

Hogy kell abszintot inni?

Lehet magában is, de általában vízzel és cukorral fogyasztjuk. Egy abszintos pohárra abszintkanalat teszünk, majd arra kockacukrot helyezünk, és lassan, szinte cseppenként jeges vizet engedünk rá, míg a cukor felolvad, belecsöpög a zöld italba, opálos fehérré változtatva azt. 1 rész abszinthoz 5 rész víz dukált.
A cseh módszer szerint két kockacukrot teszünk egy kanálra, leöntjük abszinttal, meggyújtjuk, picit karamellizáljuk, és vízzel öntözzük, összekeverjük.

Abszintizmus, Zöld Tündér, Zöld Óra

Nem véletlenül idéztük cikkünk elején Oscar Wilde-ot. Ő is, mint sok kortársa, az abszintkedvelők népes táborába tartozott, tőle ered a híres Zöld Tündér elnevezés is.
Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Baudlaire, Rimbaud, Apollinaire, Verlaine, de állítólag Ady is fogyasztottak abszintot. A nagyfogyasztók, az absintheur-ök  állítólag ingerlékenyek voltak, gyakran hallucináltak, és mivel az italt hamisítani kezdték, előfordultak olyan esetek, amikor a sokat fogyasztó abszintista megvakult. Egy svájci férfi az abszint hatása alatt egész családját lemészárolta. Ilyen és hasonló hírek vezettek az abszint betiltásához és népszerűségének csökkenéséhez. A Zöld Tündér azóta újjászületett, de magas alkoholtartalma miatt vigyázzunk vele, könnyen Démonná változhat a kezünkben…akarom mondani a fejünkben.

Ezek is érdekelhetnek

Friss