Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Durva! Csak orvosi felügyelettel és 20 percig ehetsz egy japán étteremben

Metabo. Egy szó, amit borzongva, de egyre gyakrabban használnak Japánban. Azt jelenti, hogy valaki túlsúlyos. Korábban a túlsúly nem igazán jelentett problémát sem Japánban, sem általában az ázsiai országokban. Amióta azonban arrafelé is meghonosodtak a nyugati étkezési szokások, a hozzájuk kapcsolódó ételekkel és éttermekkel, azóta egyre többen küzdenek súlyproblémákkal. 

Pedig a Japánok talán még az európaiaknál, vagy az amerikaiaknál is komolyabban veszik a fogyókúra-kérdést, hiszen kultúrájukban mind az esztétika, mind az önfegyelem nagyon nagy szerepet játszanak. Japánban 2008 óta még túlsúly ellenes törvény is van: aki meghalad egy bizonyos derék-körméretet az éves kötelező orvosi vizsgálatok során, annak tanácsadáson és motivációs programokon kell részt vennie.

Ezt az irányzatot használta ki egy néhány éve Tokióban nyílt új étterem, a Tanita Shokudo. A tulajdonos Tanita Corp. egyébként konyhai mérlegeket és fitnesztermékeket gyárt, (különböző szofisztikált személymérlegeket, amelyek testzsír-százalékot és egyéb általános erőnléttel kapcsolatos adatokat mutatnak meg) a vendéglátáshoz korábban nemigen volt közük.

Legalábbis így volt ez addig, ameddig egy marketingakció részeként el nem készítettek egy szakácskönyvet, amelyben csupa 500 kalória alatti fogás szerepelt, mégpedig olyanok, amelyeket a cég saját irodaházának éttermében fogyasztottak a munkatársak.
A könyv hatalmas siker lett, ezen felbuzdulva döntött úgy a cég, hogy megnyitja első éttermét.

A modern belső kialakítás egyszerűen a cég irodaházában található étkezdének másolata, és a menüválaszték is tulajdonképpen egyféle. (Ami azonban sok apró kis fogásból áll.) Be lehet fizetni egyheti, vagy csupán egy napi ebédre is, a lényeg hogy kizárólag egészséges, és 500 kalória alatti fogásokból lehet válogatni.

Az igazán egyedülálló azonban nem ez, hanem az, hogy a betérőt dietetikusok vigyázó szeme, és műszaki segédeszközök óvják meg az esetleges túlkapásoktól.

Minden asztalon egy kis időmérő, és egy konyhai mérleg várja a vendégeket - utóbbi azért, hogy a vásárló ellenőrizhesse, valóban a számára ideálisnak előírt 10 deka rizst tette-e a tányérjára, előbbi pedig azért, hogy be lehessen állítani rajta az ebédeléssel ideálisan eltöltendő 20 percet.

A dietetikus meglátogatása szerencsére nem kötelező, de legalább ingyenes. Közvetlenül az étterem bejáratánál van a tanácsadó szoba, ahová egy rövidke bejelentkezési lap kitöltése után szólítják az érdeklődőket. A szoba minden fala üvegből van, így a kíváncsibb ebédelők kedvükre találgathatják, hogy vajon milyen elrettentő dolgokat tudott meg rossz táplálkozási szokásairól a dietetikus által éppen ízekre szedett delikvens.

Japán fogások a Mindmegette recepttártban >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss