Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Forró levesek, ünnepi menü és a tulipános kalács

A reggeli kávémat kortyolgatom, és próbálok visszaemlékezni az elmúlt két hét történéseire. Nem könnyű, mert sűrű és gyorsan zajló napok voltak.

Meglehetősen kellemetlenül kezdődött, ugyanis véletlenül leejtettem a külső merevlemezünket, amin elég sok munkám pihent. Pihen azóta is, mert sajnos tönkrement. Persze igyekeztem rögtön utánanézni, milyen feltételek mellett javítható, vagy egyáltalán az adatokat mennyiért mentik le. És rám tört a pánik. Horribilis összegekről van szó. Szerencsére másnap az egyik tanárom szólt, hogy egy ismerőse sokkal kedvezőbb áron vállal ilyesmit (hozzáteszem, így sem 10 Ft...), úgyhogy a helyzet végül megoldódni látszik. Tanulság: jobban vigyázzatok az érzékeny informatikai eszközeitekre, mint a szemetek fényére!

Viszont emiatt sürgősen neki kellett látnom az anyagaim rendezésének, összeszedésének, pótlásának, ezért közel egy hétig nem is mentem a konyhának a közelébe se! De senki ne ijedjen meg, most is lesznek receptek, elsőnek mindjárt az egyik kedvencem.

Bazsalikomos paradicsomleves

Nem vagyok rosszban a hagyományos, édes magyar paradicsomlevessel sem, de amióta ezt kóstoltam, nem tudok tőle szabadulni - és csak így készítem. Sokáig kísérleteztem vele, ez a mostani pedig pont úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Én a még szeptemberben eltett koktélparadicsom-befőttet használtam fel, de tökéletesen megfelel a célra bolti egész paradicsomkonzerv vagy passzírozott paradicsom is.

Hozzávalók:
1 üveg koktélparadicsom befőtt, vagy ennek hiányában 1 konzerv egész paradicsom és 2-3 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál szárított bazsalikom
1 kis konzerv sűrített paradicsom
(1 kisebb fej vöröshagyma)
bors
kakukkfű
1 kávéskanál cukor
olívaolaj
víz

Elkészítés: Néha vágok a leves alá egy kis fej vöröshagymát, de anélkül is működik. Ha teszek, akkor apróra kockázom, és kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a koktélparadicsom befőttet a leve nélkül. Ez nagyon fontos, mert így is elég sós lesz, a levével ehetetlen lenne! Megszórom egy kiskanál cukorral, hozzáadom a paradicsompürét, felöntöm egy pohár vízzel, és fedő alatt puhára főzöm. Konzerv paradicsomhoz ilyenkor adom a fokhagymát, sózom, borsozom, bazsalikommal ízesítem, a többi ugyanaz.
Ha már minden puha, felöntöm egy liter vízzel, felfőzöm, turmixolom, ha szükséges, tovább fűszerezem, majd elzárom a tűzhelyet és tálalom. Reszelt sajttal, pirítóssal fogyasztjuk.

Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni. Instant napsütés ez a leves, borongós őszi napokon ideális vacsora!

Hasonlóan egyszerű és finom, bársonyos a póréhagymaleves is. A hagymalevest kicsit mindig másképp készítem, mikor milyen hagymából, fehérborral vagy anélkül, tejföllel vagy tejszínnel - attól függően, mi van itthon, vagy mihez van kedvem. Ez a mostani példány fehérborral és tejföllel készült, így egy kicsit savanykás ízvilág dominált benne. Aki lágyabb eredményt szeretne elérni, tejföl helyett használjon tejszínt.

Tejfölös póréhagymaleves

Hozzávalók:
1 közepes szál póréhagyma
1-2 hús- vagy zöldségleves kocka (vagy húsleves)
vaj vagy olívaolaj
1 evőkanál liszt
1,5 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl

bors
szerecsendió
gyömbér
1,5 l víz

Elkészítés: A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, és a zsiradékon puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, halványra pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, ízesítjük leveskockával és a fűszerekkel, fedő alatt lassú tűzön felfőzzük. Ha már nagyjából kész, felöntjük a borral, 1-2 percig gyöngyöztetjük, végül hőkiegyenlítéses módszerrel a tejföllel behabarjuk a levest. Forrón, reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.

Ritka nálunk a szombati ebéd édes tésztaféle nélkül, a múlt héten is finom kakaós matyó tulipánokat készítettem a hagymaleves után. Nagyon tetszenek nekem a különféle formakalácsok, néhányat már magam is kipróbáltam. Az egyik kedvencem ez a tulipán, mert jó sok töltelék elfér benne, finom puha marad a kalács még napok múltán is. A receptet már megadtam nektek, most csak a formázáson változtattam. Azért ide is leírom, hogy egyszerűbb legyen a dolog.

Tulipános kalács

Hozzávalók:
A kalácstésztához:
50 dkg liszt
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg + 1 kiskanál cukor
1 tojás sárgája
A kakaós töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál keserű kakaópor
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 kávéskanál őrölt fahéj
A kenéshez:
1 tojás
2 dl tej vagy tejszín
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk 2,5 dl langyos cukros tejben és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Simára kidolgozzuk, megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A kakaós töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a száraz hozzávalókat, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kalács formázásakor a teljes adag tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kb. fél cm vékony, ovális alakúra nyújtjuk, és megkenjük 1-2 kávéskanál kakaós töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A kígyó mindkét vége felől hosszanti irányban elkezdjük bevágni a tésztát, de a közepén 4-5 cm hosszan egyben hagyjuk. Mindkét végén fogjuk a két szálat, és 3-szor kifelé megcsavarjuk a copfokat. Majd félkör alakban behajlítjuk, és a végét összecsípjük. Így járunk el mindegyik darabbal. Ha elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és kb. 15 percig pihentetjük.

Lekenjük a tulipánokat felvert tojással és 180 fokosra bekapcsolt, de még hideg sütőbe tesszük a tepsit.
Közben elkezdjük melegíteni a vaníliával ízesített tejet vagy tejszínt. Ha a sütő hőmérséklete elérte a 180 fokot, akkor megöntözzük a tulipánokat a forró tejszínnel, majd visszatesszük őket sülni további kb. 15 percre. Ha szép pirosak, kivesszük őket a sütőből, és konyharuhával letakarva kissé kihűtjük.

Mikor kalácsot sütök, általában marad még másnap reggelire is, tejeskávéval egyszerűen fenséges.

Káposztás-babos csülök

A nagy attrakció azonban vasárnapra maradt. A történet még egy augusztusi estére nyúlik vissza, mikor vendégségben jártunk egy kedves baráti családnál. Már mind nagyon éhesek voltunk, mire elkészült a vacsora, de az eredmény minden perc várakozást megért. Agyagedényben, kemencében sült-főtt káposztás-babos csülköt kaptunk. Ha még ettetek finomat! Hiába a nehéznek titulált hozzávalók, egyáltalán nem éreztem zsírosnak vagy töménynek az ételt, a maga nemes egyszerűségében tökéletes vacsora volt.

Nekem ugyan a negyedik emeleten nincs kemencém, kaptunk viszont nászajándékba egy nagyon klassz samott edényt, amit főzőlapon és sütőben is lehet használni. Mikor megkaptuk, már akkor tudtam, hogy ezt az ételt fogom benne először elkészíteni! Így is történt. Szerencsére semmi bonyolult nincs benne, egyedül a hozzávalók felaprítása vesz némi időt igénybe, de ettől eltekintve csak néha rá kell pillantani. És mondanom sem kell, nagyon kiadós.

Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
2 teáskanál pirospaprika
1 füstölt hátsó csülök
50 dkg szárazbab (én többfélét vegyesen használtam)
70 dkg savanyú káposzta
1 babérlevél
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál köménymag
víz

Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk.
A hagymát felkockázzuk, a zsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, kissé átforgatjuk, majd rögtön hozzákeverjük a babot is. Fűszerezzük (de sózni nem szabad, mert a csülök és a káposzta is elég sós!), felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, lefedjük. Itt két választásunk van: vagy hagyjuk a tűzhelyen főni, vagy betesszük a sütőbe. Én utóbbit választottam, betettem az edényt a hideg, 200 fokra állított sütőbe, és addig főztem, míg a hús és a bab is félig meg nem puhult (kb. 1,5 óra). Ekkor hozzákevertem az átöblített, feldarabolt savanyú káposztát, és a sütőben készre főztem (kb. további 1 óra).
Friss kenyérrel, sok tejföllel kínáljuk.
Ez hatalmas, 6-7 főre is bőven elegendő adag, viszont nem romlékony, hűtőben több napig eláll.

Majdem Sacherből majdnem Sacher

Mire elfogyott ez a mennyiségű csülök, elérkezett a férjem születésnapja is. Bár ő maga nem különösen (azaz különösen nem) szereti ünnepelni, én mégis szerettem volna egy finom vacsorát és egy tortát, mert hát a 25. születésnap mégiscsak 25. születésnap.  A vacsora a nehéz csülkös napok után pisztráng lett tepsis krumplival és vajon párolt zöldségekkel.

Zöldfűszeres pisztráng hagymás-tepsis krumplival, vajon párolt zöldségekkel

Hozzávalók 2 személynek:
2 egész tisztított, konyhakész pisztráng

bors
fél citrom
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor bazsalikom
5 dkg vaj
A körethez:
4 szem burgonya
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

kakukkfű
vaj
A párolt zöldséghez:
25 dkg mexikói zöldségkeverék
1 dkg vaj

bazsalikom
kakukkfű

Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, a hagymát gerezdekre vágjuk, a fokhagymát is pucoljuk, összekeverjük, megsózzuk és kakukkfűvel fűszerezzük. Tepsibe terítjük, rámorzsolunk némi vajat, és 200 fokos sütőben sütni kezdjük.
Közben a halat megmossuk, szárazra töröljük, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A forró vízben alaposan megmosott citromot vékonyan felkarikázzuk, a fűszereket felaprítjuk. Igazságosan elosztva a halak hasába tömjük.
Mikor a krumpli 30 perce sül, ráhelyezzük a halakat, vajat morzsolunk rájuk, és további 25-30 perc alatt megsütjük.
Közben a zöldségeket kevés vajon megpároljuk, bazsalikommal, kakukkfűvel és sóval ízesítjük.

Könnyű, egyszerű ünnepi vacsora lett belőle, bármikor megállja a helyét!

A torta-kérdés viszont nem volt egyszerű. Jó pár napig törtem a fejem, milyen tortát süssek, mert az ünnepelt eléggé válogatós e tekintetben. Világos, hogy csokis torta kellett, azt is tudtam, hogy a Sacher-torta tésztája lesz az alap, de a töltelék... Szuper ötleteket kaptam a facebook-oldalon, ezúton is köszönet értük! Egyből megtetszett a Klára által javasolt gesztenyés krém, de amint vettem ki a masszát a fagyasztóból, a férjem meglátta, és megkért, hogy inkább tegyem vissza. Így lett mégis a torta felén lekváros réteg is, az egészen pedig tejszínhabbal lazított trüffelkrém. Mindkettőnknek nagyon ízlett, és ez a fontos! A férjem a vacsora után 4 szelettel evett belőle, ez volt nekem az igazi ajándék!

Trüffelkrémes majdnem-Sacher torta

Hozzávalók:
A tésztához:

15 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj
5 tojás
12,5 dkg cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor (vagy fél rúd vanília kikapart magjai)
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
fél csomag sütőpor
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
1,3 dl + 2 dl tejszín
málnás meggylekvár (vagy áfonya, szeder, barack...)
2 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A tésztához a csokoládét a vajjal megolvasztjuk. Szétválasztunk 5 tojást, a fehérjéket egy csipet sóval nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a csokoládés vajat, és a fehérjehabbal felváltva az előre összekevert száraz hozzávalókat.
A tortaformát kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a masszát. 180 fokos sütőben 45 percig sütjük, majd további 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk. Kivesszük, a formában hagyjuk kihűlni.
Közben 1,3 dl tejszínt felforralunk, beletördelünk 20 dkg csokoládét és hűlni hagyjuk. A maradék tejszínt a porcukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
A szobahőmérsékletű trüffelbe annyi tejszínhabot forgatunk, amivel kellemes krémet kapunk (kb. a teljes mennyiség 2/3-a).
A tésztát két lapra vágjuk, az alsót megkenjük a lekvárral, rá a trüffelkrém fele jön, ráhelyezzük a felső lapot, és a külsejét is bevonjuk a trüffelkrémmel. A maradék tejszínhabbal ízlés szerint díszíthetjük a tortát.

Az elmeséltek mellett is sok-sok esemény zsúfolódott ebbe az időszakba, hiába, zajlik az élet. Viszont ideje egy kicsit lassítani, hiszen elérkezik advent időszaka, amit idén úgy szeretnék megélni, ahogy annak lennie kell. Persze sok a munka, de igyekszem időt szakítani kulturális programokra, aprósütikre, koszorúra, egyéb lakásdíszekre és persze a lelki vonulatára is, hogy mire eljön a karácsony, azt teljes magasztosságában fogadhassam. És ezt kívánom mindannyiótoknak!

Ezek is érdekelhetnek

Friss