Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy meglepő tény, amit biztosan nem tudtál a kókuszkockáról!

Már az elején lelőjük a poént: a kókuszkocka, a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják a Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. Elmeséljük, hogyan alakult ez így.

A világszerte ismert édesség keletkezésének története Lord Lamingtonhoz fűződik, aki 1896–1901 között Queensland angol kormányzója volt.

Az egyik legenda szerint a brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki véletlenül csokoládészószba ejtett egy darab piskótát. Lord Lamington, takarékos ember lévén nem hagyta kárba veszni a kedvenc süteményét, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Mások úgy tudják, hogy a süteményt Lady Lamington találta ki, amikor egy napon váratlanul parlamenti küldöttség állított be a kormányzóhoz. Ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve arra utasította a személyzetet, hogy az előző napról maradt, kissé szikkadt piskótát csokoládészószba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva szolgálják fel a vendégeknek a tea mellé.

Az aUSZTRÁL KÓKUSZKOCKA (LAMINGTON) receptje >>> 

A véletlen vagy a találékonyság szülte?

Maurice French, a Dél-Queenslandi Egyetem történész professzor emeritusának kutatásai megerősítik, hogy a nevezetes kókuszos süteményt a kormányzói pár valamelyik tagjáról nevezték el lamingtonnak.

Magát a süteményt valószínűleg Lord Lamington francia szakácsának, Armand Galland-nak köszönhetjük. Egy alkalommal ő kovácsolhatott erényt a szükségből és hasznosította találékonyan a maradék piskótát. Ezt a verziót támasztják alá Lady Lamington emlékiratai is, amelyekből kiderül, hogy az európai konyhákban akkortájt különlegességnek számító kókuszdió jól ismert alapanyag volt Gallard számára a Tahitiről származó felesége révén.

A „Lamington cake”-ről először 1896-ban tesz említést egy Laidley-ben kiadott helyi lap, amelynek társasági rovata arról számol be, hogy a kormányzó a háza népével együtt a közeli Toowoombában menekült a tikkasztó brisbane-i hőség elől. Elképzelhető, hogy Galland itt, a Harlaxton House-ban készítette először a nevezetes kókuszos süteményt.

A recept 1900-ban megjelent a Queensland Country Life-ban, majd 1901-ben egy sydney-i, 1902-ben pedig egy új-zélandi újságban is, de egyikben sem esett szó a kitalálójáról vagy a névadójáról.

A lamington világkarrierje

Az édesség olyan népszerű lett, hogy egyre többször iskolai ünnepségekre, jótékonysági vásárokra is ezt sütötték szerte az országban, sőt Új-Zélandon is. 2006-ban felvették Ausztrália nemzeti örökségeinek listájára, és azóta minden év július 21-én megtartják a nemzeti lamington-napot.

Az alaprecept mellett se szeri, se száma a különféle változatoknak, például a tésztát gyakran lekvárral vagy krémmel töltik meg.

A sütemény Dél-Afrikában ystervarkies, az USA-beli Clevelandben (Ohio) coconut bar, Horvátországban pedig čupavci néven vált ismertté.

Ezek is érdekelhetnek

Friss