Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Trifle, az angol krémdesszert

A tiramisu óta nem titok: mindenki szereti az egyszerűen elkészíthető krémes desszerteket. Az olaszok nagyágyúja után most itt az újabb nyári desszertcsoda, az angolok csekélysége, a trifle.

A trifle és tiramisu között vont párhuzam azért is helytálló, mert nagyjából egy időben keletkeztek: a reneszánsz idején. Az angol desszertről az első írásos beszámoló is ebből az időszakból származik, egy 1598-ban nyomtatott angol nyelvű szövegben a trifle-re az alábbi magyarázatot írták: főtt krémből és egyéb összetevőkből álló tál. Az első ismert trifle recept T. Dawson  The Good Hyswife a Jewell című 1596-ban kiadott könyvében jelent meg, majd 1685-ben Robert May könyvében már egy alkoholos piskótán pihenő édesebb krémmel gazdagított recept látott napvilágot, és ez az újítás hozta el a trifle számára az igazi népszerűséget. A 18. századra már kifejezetten kedvelt desszertté vált.

Valószínűleg a kevés munkával járó elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a népszerűségének. A trifle nagyon hamar igen sokféle verzióban jelent meg a szigetországban, ahonnan az új telepesek vitték hírét az Újvilágba, s tették ott is kedvelt édességgé.

Ennél a desszertnél mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak, bár érdemes betartani a piskóta, gyümölcs, krém, hab sorrendet.

A desszert elkészítéséhez egy mély üveg kompótos tálra van szükségünk. Ez lényeges mozzanat, hiszen a trifle esetében a süteményhez szervesen hozzátartozik a látvány is. A rétegek látványa. Az angoloknak ehhez a desszerthez létezik saját, talppal bíró üvegedénye, amiben még szebben mutatnak az ízlésesen elrendezett gyümölcsök és a különös odafigyeléssel megalkotott rétegek.

A következő lépésben a tál alján valamilyen piskótafélével megágyazunk. Ez alapesetben tojásos piskóta, amit kedvünk szerint ízesíthetünk kakaóval, darált csonthéjasokkal, de lehet babapiskótát, tört kekszet, brownie-t vagy habcsókot is használni. A piskótára jön az alkohol. A klasszikus recept esetében ez sherry, de nyugodtan készíthetjük bármilyen más likőrrel (Cointreau, Grand Manier vagy Creme de Cassis, Amaretto, Brandy), édes fehérborral vagy jóféle rummal is dolgozhatunk.

A piskótától függ, hogy mennyi alkohol befogadására alkalmas, de minden esetben vigyázzunk vele, mert amennyit használ, annyit is tud ártani, ha túlméretezzük a mennyiséget. A megáztatott piskótára kerül a gyümölcsréteg, amit lehet lekvárral vagy főzött gyümölcsraguval, pürével helyettesíteni, de az igazán jó megoldás, ha ötvözzük a friss gyümölcsöket a krém állagú társaikkal. Ennél a rétegnél akár fűszerezhetünk is egy kis fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, esetleg kardamommal.

Ha nem gyümölccsel készítjük, akkor lehet mogyorókrémmel vagy csokoládékrémmel is helyettesíteni ezt a réteget. Erre a szintre kerül a krém. Ez a legtöbb esetben valamilyen vaníliával ízesített puding, de ennek ízén és fajtáján is sokat variálhatunk. A puding helyett tehetünk bele akár mascarponekrémet is. A krémre kanalazzuk rá a tejszínhabpaplant, amit dekorálhatunk friss gyümölccsel vagy aszalttal, pirított magokkal, csokoládéforgáccsal, kókuszreszelékkel, tört keksszel (pl. amaretti), friss zöldfűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta, rozmaring, tárkony) vagy bármi mással, ami harmonizál a desszertben elrejtett ízekkel.

A trifle-t elkészíthetjük pohárdesszert formájában is, illetve a szinteken is variálhatunk. Könnyíteni lehet rajta, ha a krémréteg vékonyan kerül a piskótára, és inkább gyümölcsből és tejszínhabból építjük fel ezt a látványos desszertet, de készíthetünk a tiramisuhoz hasonlatos piskóta-krém szerkezetű triflet is.

Az elkészült desszerteket minden esetben érdemes hűtőbe tenni legalább néhány órára, de az az igazi, ha egy éjszakán át van idejük az ízeknek összeérni.

Málnás trifle

Hozzávalók:
3 tojássárgája
6 dl tejszín
3 dkg cukor
3 dkg porcukor
1 teáskanál kukoricaliszt
10 dkg babapiskóta
5 dkg mandulaforgács
15 dkg málnalekvár
5 cl sherry
30 dkg friss málna

Elkészítés: A babapiskótákat a tál aljára fektetem, majd sherryvel meglocsolom. Lekvárt csorgatok rájuk. Amíg ázik a piskóta, addig elkészítem a pudingot, amihez 3 dl tejszínt melegítek. Külön edényben kikeverem a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. Nem hagyom, hogy felforrjon a tejszín, hanem amikor már forró, félrehúzom a tűzről, és - habverő folyamatos kevergetése mellett - szép egyenletesen hozzáadom a tojássárgáját. Ezután visszateszem a tűzre, és óvatosan, kis-közepes lángon addig kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyom. Végezetül a piskótát megszórom a málna felével, majd rákanalazom a krémet, amire a maradék tejszínből porcukorral kemény habot készítek. A habra ültetem a maradék málnát, s némi pirított mandulaforgáccsal koronázom a művet. 4-5 órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.

Citromos trifle

Hozzávalók:
1 dl limoncello (citromlikőr)
1 dl víz
1,5 citrom leve
2 citrom héja
4 tojás
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
4 evőkanál méz
20 dkg olasz babapiskóta

Elkészítés: A citromlikőrt a vízzel felhígítom. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat kikeverem a sajttal, a mézzel és egy citrom levével. A tejszínt habbá verem és a krémhez keverem, majd a krémhez hozzáadom a reszelt citromhéjat is. A fehérjéket fél citrom levével kemény habbá verem, és szintén a krémhez adom. A babapiskótákat óvatosan megáztatom a likőrben, belepakolom a tál aljába, majd ráhalmozom a krémem egyharmadát. Ezután újabb áztatott piskótaréteg következik, jön a krém, majd még egy adag piskóta, és zárásként újra krém. A tetejét megszórom reszelt citromhéjjal, majd a tálat legalább 4-5 órára a hűtőbe teszem.

További trifle receptek >>>

Pohárkrém: édesség pillanatok alatt >>>

Dobj fel, tiramisu! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

edina0516
Kedves prohaszkab! A méz, a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz) ugyanolyan mértékben hizlal, mint a háztartásban használt \"cukor\". Sőt a szőlőcukrot még hamarabb fel tudja dolgozni a szervezet, mert nem igényel átalakítást. Megemeli a vércukorszintet rövidebb idő alatt mint a \"cukor\".
woodoo0528
A recept teljesen jó! Nagyon finom. Ez a kedvencem itt Angliában. Trájfül-nek kell kiejteni (az ü-t lágyan kell ejteni) Az a bizonyos \"puding\" pedig a custard (kusztárd). Én készen szoktam venni,nem tudom,hogy otthon lehet-e kapni. Mindenesetre a recept tradicionális.
czinober
Kedves Igoraszigor! Ha esetleg idetévednél és olvasnád ezt. A recept jó, csak te értelmezted rosszul. A pudingpor nem lemaradt a listáról, hanem egyszerűen nem kell hozzá. (A pudingot tejszínből kukoricalisztből stb.. készíted el). A habról: nos a manapság boltokban kapható habtejszínt nem lehet felverni keményre, ezért kell hozzá habfixáló.
IgoraSzigor
Én erős kezdő vagyok a konyhában, de egy jó receptel bármit megcsinálok. Hát ez nem az! Én a málnás megoldást próbáltam megcsinálni a recept alapján, de szörnyen összeszedetlen, összevissza, és egyáltalán nem könnyíti meg az ember dolgát. Kétszer kellett bevásárolnom, mert a hozzávalókból kimaradt a pudingpor, a krémmel is megszenvedtem, a tejszínhabot meg másodszori nekifutásra sem tudtam megcsinálni a leírás alapján. Boltban vettem végülis. Kár érte, pedig nagyon kiváncsi voltam erre az édességre. Egy jó recepttel harmad ennyi idő alatt meg tudtam volna csinálni. :(
prohaszkab
Cukor helyett van.cukrot és,- vagy mézet, vagy gyümölcscukrot, vagy szőlőcukrot ajánlok,könnyen lebomlik, felszívódik és nem hízlal.
omarika
Isteni finom, könnyen készíthető, gyors desszeret. Valaki mondja meg nekem, hogyan kell helyesen kiejteni a nevét, mert én szinte ahány embertől hallottam kiejteni annyiféleképpen szólt. Köszi!
Mariann1986
Mikor megláttam a cikket,rögtön ez a rész ugrott be nekem is a Jóbarátokból! :):):) Joey-nak legalább ízlett a húsos változat :p!
Hinoiri
Az nem egy plusz hús réteg volt? :D
Mokustorzsa
Ha jól emlékszem ezt készítette Rachel a Jóbarátokban egy plusz babos réteggel! :)

Magazin