Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Trifle, az angol krémdesszert

A tiramisu óta nem titok: mindenki szereti az egyszerűen elkészíthető krémes desszerteket. Az olaszok nagyágyúja után most itt az újabb nyári desszertcsoda, az angolok csekélysége, a trifle.

A trifle és tiramisu között vont párhuzam azért is helytálló, mert nagyjából egy időben keletkeztek: a reneszánsz idején. Az angol desszertről az első írásos beszámoló is ebből az időszakból származik, egy 1598-ban nyomtatott angol nyelvű szövegben a trifle-re az alábbi magyarázatot írták: főtt krémből és egyéb összetevőkből álló tál. Az első ismert trifle recept T. Dawson  The Good Hyswife a Jewell című 1596-ban kiadott könyvében jelent meg, majd 1685-ben Robert May könyvében már egy alkoholos piskótán pihenő édesebb krémmel gazdagított recept látott napvilágot, és ez az újítás hozta el a trifle számára az igazi népszerűséget. A 18. századra már kifejezetten kedvelt desszertté vált.

Népszerűségének titka

Valószínűleg a kevés munkával járó elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a népszerűségének. A trifle nagyon hamar igen sokféle verzióban jelent meg a szigetországban, ahonnan az új telepesek vitték hírét az Újvilágba, s tették ott is kedvelt édességgé.

Ennél a desszertnél mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak, bár érdemes betartani a piskóta, gyümölcs, krém, hab sorrendet.

A desszert elkészítéséhez egy mély üveg kompótos tálra van szükségünk. Ez lényeges mozzanat, hiszen a trifle esetében a süteményhez szervesen hozzátartozik a látvány is. A rétegek látványa. Az angoloknak ehhez a desszerthez létezik saját, talppal bíró üvegedénye, amiben még szebben mutatnak az ízlésesen elrendezett gyümölcsök és a különös odafigyeléssel megalkotott rétegek.

Egy réteg piskóta a gyümölcsök, krémek mellett

A következő lépésben a tál alján valamilyen piskótafélével megágyazunk. Ez alapesetben tojásos piskóta, amit kedvünk szerint ízesíthetünk kakaóval, darált csonthéjasokkal, de lehet babapiskótát, tört kekszet, brownie-t vagy habcsókot is használni. A piskótára jön az alkohol. A klasszikus recept  esetében ez sherry, de nyugodtan készíthetjük bármilyen más likőrrel (Cointreau, Grand Manier vagy Creme de Cassis, Amaretto, Brandy), édes fehérborral vagy jóféle rummal is dolgozhatunk.

A piskótától függ, hogy mennyi alkohol befogadására alkalmas, de minden esetben vigyázzunk vele, mert amennyit használ, annyit is tud ártani, ha túlméretezzük a mennyiséget. A megáztatott piskótára kerül a gyümölcsréteg, amit lehet lekvárral vagy főzött gyümölcsraguval, pürével helyettesíteni, de az igazán jó megoldás, ha ötvözzük a friss gyümölcsöket a krém állagú társaikkal. Ennél a rétegnél akár fűszerezhetünk is egy kis fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, esetleg kardamommal.

Ha nem gyümölccsel készítjük, akkor lehet mogyorókrémmel vagy csokoládékrémmel is helyettesíteni ezt a réteget. Erre a szintre kerül a krém. Ez a legtöbb esetben valamilyen vaníliával ízesített puding, de ennek ízén és fajtáján is sokat variálhatunk. A puding helyett tehetünk bele akár mascarponekrémet is. A krémre kanalazzuk rá a tejszínhabpaplant, amit dekorálhatunk friss gyümölccsel vagy aszalttal, pirított magokkal, csokoládéforgáccsal, kókuszreszelékkel, tört keksszel (pl. amaretti), friss zöldfűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta, rozmaring, tárkony) vagy bármi mással, ami harmonizál a desszertben elrejtett ízekkel.

A trifle pohárdesszertként a legmutatósabb

A trifle-t elkészíthetjük pohárdesszert formájában is, illetve a szinteken is variálhatunk. Könnyíteni lehet rajta, ha a krémréteg vékonyan kerül a piskótára, és inkább gyümölcsből és tejszínhabból építjük fel ezt a látványos desszertet, de készíthetünk a tiramisuhoz hasonlatos piskóta-krém szerkezetű triflet is.

Az elkészült desszerteket minden esetben érdemes hűtőbe tenni legalább néhány órára, de az az igazi, ha egy éjszakán át van idejük az ízeknek összeérni.

Málnás trifle recept

Hozzávalók:
3 tojássárgája
6 dl tejszín
3 dkg cukor
3 dkg porcukor
1 teáskanál kukoricaliszt
10 dkg babapiskóta
5 dkg mandulaforgács
15 dkg málnalekvár
5 cl sherry
30 dkg friss málna

Elkészítés: A babapiskótákat a tál aljára fektetem, majd sherryvel meglocsolom. Lekvárt csorgatok rájuk. Amíg ázik a piskóta, addig elkészítem a pudingot, amihez 3 dl tejszínt melegítek. Külön edényben kikeverem a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. Nem hagyom, hogy felforrjon a tejszín, hanem amikor már forró, félrehúzom a tűzről, és - habverő folyamatos kevergetése mellett - szép egyenletesen hozzáadom a tojássárgáját. Ezután visszateszem a tűzre, és óvatosan, kis-közepes lángon addig kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyom. Végezetül a piskótát megszórom a málna felével, majd rákanalazom a krémet, amire a maradék tejszínből porcukorral kemény habot készítek. A habra ültetem a maradék málnát, s némi pirított mandulaforgáccsal koronázom a művet. 4-5 órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.

Citromos trifle

Hozzávalók:
1 dl limoncello (citromlikőr)
1 dl víz
1,5 citrom leve
2 citrom héja
4 tojás
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
4 evőkanál méz
20 dkg olasz babapiskóta

Elkészítés: A citromlikőrt a vízzel felhígítom. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat kikeverem a sajttal, a mézzel és egy citrom levével. A tejszínt habbá verem és a krémhez keverem, majd a krémhez hozzáadom a reszelt citromhéjat is. A fehérjéket fél citrom levével kemény habbá verem, és szintén a krémhez adom. A babapiskótákat óvatosan megáztatom a likőrben, belepakolom a tál aljába, majd ráhalmozom a krémem egyharmadát. Ezután újabb áztatott piskótaréteg következik, jön a krém, majd még egy adag piskóta, és zárásként újra krém. A tetejét megszórom reszelt citromhéjjal, majd a tálat legalább 4-5 órára a hűtőbe teszem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss