Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Trieszti töltött sütemény (Presnitz triestino)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • kb. 30 dkg vaj + a formához
  • 1/2 pohár fehérbor
  • fiatal grappa (grappa giovane)
  • 15 dkg mazsola
  • 10 dkg hántolt mandula
  • 5 dkg fenyőmag
  • 15 dkg dió
  • 5 dkg kandírozott citrom
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió
  • 15 dkg szikkadt focaccia venetói vagy piskóta

Elkészítés

    1. A gyúródeszkára szitált lisztet összekeverjük 20 dkg cukorral, és a halom közepébe mélyedést készítünk. Beleütünk 1 db egész tojást és hozzáadunk 1 db tojássárgáját, valamint 25 dkg feldarabolt vajat. Rövid ideig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll, majd cipóvá formázzuk, és folpakba csomagolva pihentetjük 1 órán át.
    2. Közben a fehérbort összekeverjük egy kevés fiatal grappával és a mazsolára öntjük. A mandulát, a fenyőmagot és a diót apróra vágjuk, a kandírozott citromot és narancshéjat durvára aprítjuk, a szegfűszeget porrá törjük. A felaprított hozzávalókat egy tálban összekeverjük a porított szegfűszeggel, 1-1 csipet fahéjjal, szerecsendióval és sóval, valamint az összemorzsolt focacciával vagy piskótával és a maradék cukorral. Hozzáadjuk a mazsolát a grappás borral együtt, és jól összeforgatjuk.
    3. A tésztából egy vékony, hosszúkás lapot nyújtunk, és a közepén elosztjuk a tölteléket. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, és a végeket összenyomjuk. Ezután a hengert óvatosan egy vajjal kikent kerek formába vagy tűzálló tálba helyezzük. Megkenjük 1 db elkevert tojássárgájával és néhány evőkanál meleg olvasztott vajjal, majd a 170-180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük kb. 1 óra alatt. 

Megjegyzés

Fotó: Archivio Promo Turismo FVG

MME
Ez az egyik leghíresebb Trieszt környéki sütemény. Leveles és kelt tésztából is készítik. Használhatsz hozzá konyhakész leveles tésztát is. Fiatal grappa (törkölypálinka) helyett egy kevés vilmoskörte-pálinkát önthetsz a borba a mazsola áztatásához. A venetói focaccia (fugassa) édes kenyérféle, hagyományosan húsvétra sütik.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin