Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Trappista, szerzetesek kedvence

default user icon
SB
Magyarország kedvenc sajtja, ebből vesszük mi magyarok a legtöbbet minden évben. A legolcsóbb sajtfajták egyike, rövid érlelési idővel készül. Külföldön ne keressük, ezen a néven hungarikum.
Hogy készül a trappista?

A félkemény sajtok csoportjába tartozó trappista sajt íze semleges, színe világos. Egy kiló trappistához 10 liter körüli mennyiségű 3%-os tejet használnak fel. Jó esetben legalább 3-4 hétig érlelik, de ez az itthon kapható trappistákra ritkán jellemző. Könnyen szeletelhető, reszelhető sajtféle. Az igazi trappista szerzetesek által készített „trappistát” Port-du-Salut néven találjuk meg a francia üzletekben.

Mit kell tudni a trappista szerezetesekről?

Az egyik legszigorúbb életmódot élő szerzetesrend, akiket folyamatos aszkézis, önmegtagadás, fizikai munka és csend jellemez. Egyszerű körülmények között élnek és fehér lenvászon ruhát viselnek a világ összesen körülbelül száz trappista rendházában. A trappisták nemcsak sajtjukról, de sörükről is híresek. Vigyázat, hamisítják!

A francia trappista szerzetesek a már említett Port-du-Salut kolostorban készítették először a trappista sajtot. A sajtkészítés tudományát a francia forradalom után, az országból elmenekülve tanulták meg a szerzetesek. Ezt követően vitték haza Franciaországba és a Port-du-Salut kolostor apátja szabadalmaztatta végül a trappisták sajtját.
Itthon sajnos sok helyen árusítanak olyan tejtermékeket, melyeknek a tejhez nincs közük, gyakran a trappista is ebbe a szórásba esik. Ezek a tejipar melléktermékeiből és növényi eredetű termékekből készülnek ezért lesznek olcsóbbak, mint valódi, esetünkben tehéntej alapú tejtermékek. Ha azt olvassuk a csomagoláson, hogy sajtjellegű készítmény, hagyjuk inkább a boltban az árut.

Mit készítsünk belőle?

Natúr, semleges íze jól kiegészíthet erős ízeket, leginkább semlegessége és olcsó ára miatt használjuk. Melegszendvics, pizza, sajtszósz és természetesen a legnagyobb kedvenc a rántott sajt is készülhet trappistából. Lehet belőle húsos étel, akár külső borításban, ahogy ebben a bazsalikomos csirkében vagy ebben az óvári szeletben, akár belcsínyként, mint a Cordon Blue-ben. A rántott sajt nem folyik ki a panírból, ha kétszer panírozzátok és sütés előtt egy órára beteszitek a mélyhűtőbe. Már sütés előtt érdemes megcsinálni a házi majonézt és a köretet is.



Besameles brokkoli

Hozzávalók:
1 kg brokkoli (a fagyasztott is tökéletes)
1 l tej
10 dkg vaj
10 dkg liszt
20 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
zsemlemorzsa
ételízesítő
bors

Elkészítés:
Megfőzzük a brokkolit enyhén sós vízben, leszűrjük.
Elkészítjük a besamelmártást. (Ahány dl mártást akarunk készíteni, annyi dl tejet, annyi dkg vajat és lisztet kell számítanunk, jelen esetben 1 l besamelt készítünk.) 10 dkg vajon kissé megpirítjuk a 10 dkg lisztet, állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön besűrítjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután belekeverjük a lereszelt sajtokat. A sajttól is sós lesz, kóstolgassuk. A brokkolit kicsit kiolajazott és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük, megszórjuk a tetejét ételízesítővel, leöntjük a besamelmártással.
Közepes hőmérsékleten lefedve, vagy lefedetlenül 25-30 perc alatt elkészül. Amikor megsül, megpirul a teteje, nem is pirul, inkább barna lesz, de ez azt jelzi, hogy már jó. Ha lefedve tesszük a sütőbe, akkor annyira nem pirul, de 30 percnél tovább ne süssük. Sült húsok mellé kitűnő köret, és nagyon laktató.

Sajtmártásos farfalle

Hozzávalók 4 személyre:
farfalle száraztészta
1 evőkanál olaj
5 dkg   (vagy vaj)
3 dkg liszt
5 dl tej
1 tojássárgája
10 dkg trappista sajt
4-5 friss bazsalikomlevél

Elkészítés:
A tésztát forró, sós vízben – melyhez az olajat is hozzáadtuk –, az előírt ideig főzzük, majd leszűrés után melegen tartjuk. A margarinból (vajból), a lisztből és a tejből híg besamelmártást készítünk, belekeverjük a tojássárgáját, sózzuk, és állandóan keverve sűrűsödésig összeforraljuk. A reszelt sajtot a kész forró mártásban addig keverjük, míg a sajt elolvad, és az apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. A mártást a kiadagolt tésztára öntve tálaljuk, bazsalikomlevéllel díszíthetjük. Önálló ételként fogyasztható.

Legjobb sajtos ételek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss