Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Végre egy tortilla csipsz, ami igazán sós, kukoricás és ropogós!

Ízig-vérig nassolnivaló a tortilla csipsz, de valahogy a lakosság zöme inkább a mozikban ropogtatja, a mellettük ülő nagy örömére. Legtöbbször sajt vagy salsa szósszal bolondítják, esetleg némi jalapenóval. Ezen fellelkesedve kezdtük el átfürkészni a botlok polcait, hogy megtaláljuk a legjobb sós tortilla csipszet.

Egyre több ízesítés kerül kínálatba, de egyelőre a sós a nagyúr. Kilenc remek zacskónyit sikerült beszerezni, melyek egységesen sózott tortilla csipsz néven alatt futnak.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

Szemben a klasszikus burgonyacsipsszel, ezek kukoricából készülnek. Sokak szerint jobban variálható és ízesíthető is, mint a burgonyás. A teszt során a sorrendet az alapján állapítottuk fel, hogy mennyire sós, ropogós és kukoricás az adott alany.

Tex-Mex – Sam Mills

Különösebb extra illatot nem ereget magából. A tortilla masszívan ropog, ami főleg annak köszönhető, hogy egészen vastagra készítették az egyes darabokat. A sóssága nincsen eltúlozva, leginkább alig érezni. A meglepetést mégis az okozza, hogy tisztán konzervhal íze van. Az egyetlen fura elem benne a kukoricacsíra-olaj, ami talán magyarázat lehet a halas ízre, de ez közel sem biztos.

Adatok: 125 gramm, só 1,4%, 199 ft

SALSA ÉS SAJTSZÓSZTESZT: MELYIK A LEGJOBB BOLTI MÁRTOGATÓS? >>> 
Antica Cantina

Akár az őserdő azték kincseinek felkutatására is buzdíthat a csomagolás, annyira vagány. Maga a tortilla jó vastag és közepesen sós. Vadul ropogós, utóízében pedig pazarul megérkezik az áhított kukoricás ízvilág.

Adatok: 200 gramm, 489 ft

Chio

A burgonyacsipszek között az egyik nagy klasszikus is kacérkodik a kukoricás alappal. Ez remekül látszik a tortillán is, mivel kifejezetten vékony szeleteket találunk a csomagolásban. Ez egy hibrid, ami a burgonyacsipsz és a tortilla közös gyermekeként jött napvilágra. Sózottsága csekély, de inkább semmi. Mivel nem beszélhetünk vastag szeletekről, így a mezőnyben ez a szintű ropogósság, csak harmatgyengének számít.

Adatok: 125 gramm, só 1,4%, kukoricaliszt 68%, 399 ft

TESZT! HOLTVERSENY AZ ELSŐ HELYEN A KETCHUPOK VERSENYÉN >>> 
Poco Loco

Hosszúkás kék csomagolása olyan ropogós tortillát rejt, hogy a saját fejünkben is fél percig visszhang tombol, egészen elképesztő. A szeletek megavastagok, viszont a sózást mintha teljes egészében elfelejtették volna. Tömören összefoglalva: kemény és vastag.

Adatok: 200 gramm, kukoricaliszt 79%, só 0,9%, 495 ft

Tesco

A Tesco egészen komolyan gondolja a tortillakérdést, a hagyományos mellett már a csavartat is teríteni kezdték, sokáig agyaltunk rajta, hogy melyik legyen a szerencsés áldozat. Az illata ennek sem árul el sokat, inkább kóstolni kell. A ropogóssága a helyén van, persze ehhez kell a vaskos kivitel is. A sósság érződik rajta, de nem olyan brutálisan, hogy azonnal sörrel keljen ráöblíteni. Az extra abban merül ki, hogy masszív és tömött minden szelet, ez bizony „nehezebb”, mint az átlag.

Adatok: 200 gramm, napraforgóolaj 20%, 485 ft

TESZT! KÉT NAGY MÁRKA ÉS EGY MEGLEPETÉS A LEGJOBB MAJONÉZEK KÖZÖTT >>> 
Snack Fun (Aldi)

Ez a tortilla kicsit szintén átnyúl a klasszikus burgonya csipszekhez, könnyedebb a textúrája és sokkal légiesebb. Ennek köszönhetően nem is ropog annyira, mint a nagy átlag, ezt csendben el tudjuk dolgozni a szánkban. Egy kis extra sót azért elbírna.

Adatok: 300 gramm, kukoricaliszt 79%, 499 ft

SPAR

A sorból a Spar sem maradhatott ki. Kóstolva sok különbséget nem tudunk felfedezni közte és a Snack Fun között. Az egyetlen talán, ami ráerőltethető, hogy vékonyabb még annál is, és kevésbé ropog, de amúgy olyan, mintha ikrek lennének.

Adatok: 200 gramm, pálmaolaj 20%, kukoricaliszt 79%, só 0,9%, 349 ft

TESZT! KÉT HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CHIPS IS AGYONVERTE A MEZŐNYT >>> 
Crusti Croc

Nincs túl sok illata. Kóstolva szárazabb, mint az átlag, ami ilyen termékek esetében azért nagy szó. A ropogóssága sincs eltúlozva, egy erős közepes. A sós hatás a másik polcon maradt, de utóízében legalább egyetlen pillanatig megjelenik a kukorica íze, de azzal a lendülettel el is illan.

Adtok: 150 gramm, só 0,9%, napraforgóolaj 20% kukoricaliszt 79%, 249 ft

Granny’s

A legtöbb moziban ezt a brandet ismerhetjük fel, ezzel dolgoznak többnyire. Illata ennek sincs, de cserébe, amikor megérintjük, érezzük, hogy ez más, mint a többi. A felülete sokkal érdesebb, mintha kukoricásabb lenne. Kóstolva egy korrekt ropogósságot és kukoricás ízvilágot kapunk. A sóssága a helyén van, végre ennél rendesen érezhető a só. A textúrája tömött, szóval szintén egy nehézbombázó. Nem utolsó sorban pedig gluténmentes.

Adatok: 150 gramm, só 0,7%, 421 ft

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Ítélet

Valahol beigazolódott, hogy mégiscsak a „mozis” a legjobb, azaz a Granny’s nyerte meg az aranyat ezen a héten. A tesztcsapat meglepő módon jobban értékelte a kicsit csipszesebb karakterisztikát, így az ezüstöt az ALDI Snack Fun, míg a bronzot a Spar saját terméke kaparintotta meg.

A legnagyobb kérdőjelet egyértelműen a Tex-Mex – Sam Mills nyújtotta, aminek halas ízét bizony a mai napig nem sikerült igazán megfejteni. A nagy óriás, a Chio, mondhatni elvérzett ebben a kategóriában, van még hova fejleszteni.

Helyezések:

1. Granny
2. Snack fun
3. Spar
4. Antica Cantina
5. Tesco
6. Poco loco
7. Crusti Croc
8. Chio
9. Tex-mex – Sam Mills

Ezek is érdekelhetnek

Friss