Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tortát a szülinaposnak! – A csecsemő táplálása 6.

Elérkezett a várva várt nap: gyermeked első születésnapja, amivel a bűvös táplálási határvonalat is átlépitek. Babád már szinte mindazt megeheti, amit a többi családtag. Itt az idő, hogy megsüsd csemetéd első születésnapi tortáját!

Persze a fokozatos hozzászoktatás elvét még nem szabad sutba dobnod, szépen, lassan, napról napra kóstoltasd vele az új ízeket, figyelve gyermeked reakcióit!

Ugyanakkor fontos, hogy az egy éves kor után fogyasztható tejet, tojást és gluténtartalmú gabonaféléket csak akkor kezdd el adni, ha a családban nem fordult elő ételallergia. Elenkező esetben konzultálj a gyermekorvossal a bevezetés időpontját és módját illetően. 
 

Tehéntejet a bögrébe

A tej teljes értékű fehérjeforrás, gazdag zsírban oldódó vitaminokban, kalciumban és foszforban.

Egyéves kor után tehát a kisgyerek már azokat az ételféleségeket is fogyaszthatja a családi asztalról, amelyeket tejjel készítesz: ehet nyugodtan krumplipürét, zöldborsófőzeléket, süteményeket és tejbegrízt.

Elérkezett a kakaózás ideje is, azonban ha azt szeretnéd, hogy gyermeked a sima tejet is rajongva igya, először ahhoz szoktasd hozzá, ha pedig már megkedvelte, akkor kezdd ízesíteni. Így váltogatva az ízeket örökös tagja lesz az egészséges tejivók táborának. Kedvcsinálónak érdemes bevetned egy izgalmas, színes bögrét, ami mostantól csemetét saját tejivó edénye lesz.

Ajándék a pipitől

Az első születésnap után már egész tojást is fogyaszthat a baba, de ezzel kezdetben ugyanúgy vigyáznod kell, mint a tehéntejjel, hiszen nem ritka, hogy allergiás reakciókat okoz.

A tojás nagyon jó B12-vitaminforrás, sok fehérjét és értékes ásványi sókat tartalmaz, de mivel koleszterintartalma magas, mértékkel kerüljön a baba menüjébe. Tápértékét a főzés sem változtatja meg. Nyersen vagy félig nyersen azonban ne add gyermekednek, mert szalmonellafertőzést okozhat.

Gabonaparádé

Végre elérkezett az idő, hogy gyermeked a köles és a rizs után végre a gluténtartalmú gabonákkal is barátságot kössön. Indulhat a reggeli tejbegrízfőzés, és már akár vajas kiflivel is zárhatjátok a napot. Érdemes azonban odafigyelned, hogy értékes gabonákat fogyasszon csemetéd! Bátran kipróbálhatja már a rozsból, tönkölybúzából vagy akár teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket is.

Kedvenc receptjeink egyéveseknek:

 

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók:
60 dkg zöldborsó
1 evőkanál olaj
2 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csokor petrezselyem
4 dl tehéntej
2 dl tejszín

ízlés szerint egy kis nádcukor

A zöldborsót az olajon kevés víz hozzáadásával fedő alatt párold puhára. Szórd meg a liszttel, majd önts rá a tejet és a tejszínt. Ízesítsd a sóval és a cukorral. Ha elkészült, szórd bele az apróra vágott petrezselymet.

Babakifli

Ez az egészséges, házi készítésű és egyszerű péksütemény biztos gyermeked kedvence lesz. Az egy kilónyi adagot bátran lefagyaszthatod, mikróban kiolvasztva pedig csemetéd bármikor friss kiflikhez juthat.

Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
70 dkg finomliszt
7dl tej
1 tojás sárgája
5 dkg élesztő

15 dkg vaj
1 kiskanál cukor

A langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt, majd dagasztógéppel keverd össze a többi hozzávalóval. 1 órányi kelesztés után készíts 6 kis cipót. A cipókat lapítsd kör alakúra, és egy késsel oszd 8 cikkelyre. Ezután nincs más dolgod, mint a cikkelyeket feltekerni a szélesebb végüktől kezdve, kifli alakúra hajlítani, és sütőpapíron 150 fokon megsütnöd.

Születésnapi répatorta

Hozzávalók:
25 dkg répa
10 dkg nádcukor
5 dkg liszt
1 dkg élesztőpor
2 tojás
2 evőkanál olaj
baracklekvár
kakaópor

Tisztítsd meg, reszeld le, majd párold meg a répát. Habverővel keverd össze a cukrot és a tojást. Egy tálban keverd össze a lisztet az élesztővel. Add hozzá a cukor és a tojás keverékét, majd az olajat és a répát. Kivajazott tortaformában süsd 180 fokon körülbelül 10 percig. Ha kihűlt, kend meg a tetejét baracklekvárral, majd szórd meg a kakaóporral.
 

A csecsemő táplálásáról szóló előző írásainkat itt olvashatod:

Bébipapi kvíz >>>
Még több hasznos olvasnivalót találsz a Bébipapi rovatban >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss