Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fedora torta

90 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 1 csomag leveles tészta
  • 5 dl habtejszín
  • A piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 ek porcukor
  • 4 ek liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 1/2 liter tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 4 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 10 dkg barna cukor
  • 0,5 dl gyümölcslikőr
  • A csokoládémázhoz:
  • 9 tk kristálycukor
  • 5 tk víz
  • 3 ek kakaó
  • 2 ek vaj

Elkészítés

  1. A leves tésztát kinyújtjuk 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villával sűrűn megszurkáljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt pirosra sütjük.
  2. Közben összeállítjuk a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgájákat. Hozzáadjuk az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan forgatva összedolgozzuk.
  3. A masszát egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe öntjük, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt megsütjük. Az elkészült piskótát a rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk.
  4. A krémhez a tejet felforraljuk, a tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd csomómentesre keverjük.
  5. A tejet lehúzzuk a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzhelyre, és tovább keverve sűrű krémet főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk. (Mivel a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém.)
  6. A sziruphoz kimérjük a vizet, beletesszük a barna cukrot, a gyümölcslikőrt, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad.
  7. A csokimázhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót, és folyamatosan keverve rövid ideig főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és kevergetve kihűtjük.
  8. A habtejszínt kemény habbá verjük.
  9. Összeállítjuk a tortát. A leveles tésztát átitatjuk a likőrös sziruppal, majd elerítjük rajta a sárga krém felét. A piskóta széleit levágjuk, majd félbe szeljük, és a sárga krémre helyezzük a lapokat. A piskótát is meglocsoljuk a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet  a piskótára kenjük. Erre a rétegre jön a tejszínhab, amit végül, óvatosan bevonunk a csokoládémázzal

 

Megjegyzés

A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. - lilalicsi

Ezek is érdekelhetnek

Friss