Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Torta erdei gyümölcsökkel

A hosszú hétvégék szinte kínálják magukat a desszertkészítésre, no meg a nassolásra – ráadásul ilyenkor az ember valahogy jobban hajlamos számba venni, mi minden van a hűtőszekrényben, amiből valami különlegesen finomat lehetne varázsolni.

Még a nyár folyamán kis dobozokban gondosan a mélyhűtőbe küldtem számos gyümölcsöt. A tél elmúltával aztán örömmel láttam, hogy igencsak takarékosan gazdálkodtam a színes és zamatos bogyósokkal. Ideje volt, hogy egyetlen desszertben szerepet kapjon a málna, ribiszke, feketeszeder és kékáfonya.

A házilag mélyhűtött gyümölcsök nagy előnye – túl azon, hogy mindig kéznél vannak – abban a tulajdonságukban is megmutatkozik, hogy mindegyik kis adagokban, és pontosan akkor került a fagyasztóba, amikor a legzamatosabb volt, így a szezonális csúszásokat kiküszöbölve, most valóban olyan érzésem támadt, mintha egy hatalmas erdei séta féltve őrzött emlékeit szedegetném elő, hogy újra életre keljenek.

Az utóbbi időben családi ünnepek okán is többször készült torta a konyhában. Bár ezt a finomságot nem lehet megunni, ezúttal nem a szokásos kerek formában sütöttem hozzá alapot, hanem egy nagyobb gáztepsiben, amit aztán egyszerűen félbevágtam. Jóllehet a tortákat hagyományosan homogén krémmel töltik, fondant-, csokoládé-, esetleg maricpánburok borítja – ebbe a hagyományba is vittem egy kisebb csavart. Az erdei gyümölcsök jó részét a krémbe kevertem, ami nem egyszerűen töltelékként, de borításként is remekül működött. Így ugyan nem lett egyenletes a felszíne, de épp ettől lett kissé rusztikus, és nagyon gyümölcsös – kívül-belül.

Az eredmény pedig könnyű és krémes, no meg a gyümölcsöknek köszönhetően színes lett. A sok kis bogyóst félig kiengedett állapotban kevertem a ricottás krémbe, így aztán egyetlen csepp értékes gyümölcslé sem ment veszendőbe.

Erdei gyümölcsös hasábtorta

Hozzávalók:
A tésztához:

3 db közepes méretű tojás szétválasztva
10 dkg porcukor
2 evőkanál meleg víz
3 dkg cukrozatlan kakaópor
7 dkg süteményliszt
2 dkg kukoricakeményítő
1 csipet só
A krémhez:
1 marék mélyhűtött málna (szezonban friss)
½ marék mélyhűtött feketeszeder (szezonban friss)
1 marék mélyhűtött kékáfonya (szezonban friss)
1 marék mélyhűtött piros ribiszke (szezonban friss)
25 dkg krémes ricotta (tehéntúróval is helyettesíthető)
2 dl hideg habtejszín
10 dkg vaníliával kevert porcukor
2 db lapzselatin
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy 35 X 40 cm-es tepsit sütőpapírral borítottam.
A tojások habját keményre vertem. A 3 db sárgáját 2 evőkanál meleg vízzel és a cukorral habverővel 5-6 perc alatt fehérre kevertem. Kanalanként hozzáadtam a lisztet, keményítőt, kakaóport és a csipet sót. Végül hablapát segítségével óvatos, de határozott mozdulatokkal beleforgattam a habot. Ez fontos művelet, mivel a tészta nem tartalmaz sütőport, a hab emeli meg.
5-6 perc alatt rugalmasra a sütöttem. Néhány percet állni hagytam a tepsiben, majd a tetejét meghintettem fátyolnyi porcukorral, és egy nagyobb darab sütőpapírra borítottam. A széleit gondosan eltávolítottam, és hosszában megfeleztem.
A krémhez a zselatinlapokat lapos edényben hideg vízbe áztattam, amikor megpuhultak, kinyomkodtam, és 2 evőkanál vízzel kis edényben felmelegítettem.
A tejszínből kemény habot vertem, hozzáadtam a vaníliával kevert porcukrot, majd belekevertem a ricottát, végül a zselatint. 10 percre hűtőszekrénybe tettem szilárdulni.
A gyümölcsökből néhány szemet félretettem a díszítéshez, a többit beleforgattam a krémbe.
A félbevágott tortalap egyikére halmoztam a krém felét, majd ráhelyeztem a másik lapot, és a maradék krémet elosztottam a tetején úgy, hogy hagytam, hadd folyjon az oldalára is. Széles pengéjű késsel megigazítottam a túlcsorduló krémréteget, majd a maradék gyümölcsökkel díszítettem.

2 órát pihentettem a hűtőszekrényben. Ennyi idő alatt a krém tökéletes állagú lett.

Tálalás előtt vaníliával kevert porcukorral meghintettem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss