Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Törökös kávéfőzés a hétköznapokban

A hétköznapokban persze ma már Boszniában és a Balkánon (ahol a törökös kávéfőzés még mindig minden más készítési módnál sokkal elterjedtebb...) sem készítik a hagyományos módon a kávét, nem őrlik kézi darálóval, nem is pörkölik otthon...
Kávéfőzés bosnyák módra - 3. rész

Tulajdonképpen egy, a hagyományos kávéfőzésen alapuló, azonban sokkal egyszerűbb módon készítik el a kesernyés italt.

A boltban megvásárolt őrölt kávé sokkal finomabb kiőrlésű, mint amilyen formájában Nyugaton és nálunk is elterjedt, egészen lisztszerű. A török kávé elkészítéséhez nem is érdemes másmilyent használni, mert lehetetlenség addig forralni, hogy rendesen átázzon/átnedvesedjen, azaz megfőjön. 

Ez egyrészt azért is hátrány, mert nem adja ki rendesen az izét, másrészt pedig nem ülepszik le a zacc, s ahelyett, hogy kellemesen kortyolgatnánk a finom, kesernyés forró italt, inkább csak olyan érzésünk lesz, mintha legelnénk.

Nagyon kellemetlen érzés kávézás közben folyamatos köpködni a homokszemszerű őrölt kávét...

A vizet a dzsezvában felforralják, majd amikor ezzel elkészültek, a főzőedényt lemelik a tűzhelyről. Aki édesen szereti a kávét, a cukrot rögtön az elején, még a forrás előtt beleteheti ízlés szerint adagolva. Annyi kiskanálnyi őrölt kávét tesznek bele, ahány adag kesernyés italt kívánnak készíteni.

Miután beletették a kávét a tűzhelyről leemelt forró vízbe, és jól elkeverték benne, a dzsezvát visszahelyezik a tűzhelyre és még kétszer megforralják. Közben nagyon kell ügyelni arra, nehogy kifusson, mert mint már mondtuk, ilyenkor a víz hirtelen megemelkedik, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, kifut a kávé.

Kétszeri újraforralás után máris tálalható a friss, forró ital. Ha nincs kedvünk a számolgatással bajlódni, praktikus megoldás lehet, ha arra figyelünk, hogy addig forraljuk, amíg el nem fő a habja...

A hétköznapokban ez ilyen egyszerű, még ha fontosak is a hagyományok. Talán nem követünk el nagy szentségtörést, ha úgy fogalmazunk, hogy a "régiek" talán azért is készítették olyan bonyolult és aprólékos módon a kávéjukat, mert másképp nem is állt módjukban...

Kár, hogy ezzel az itallal nem szokás koccintani, mert így most nem mondhatjuk azt sem, hogy "koccintsunk az ő egészségükre...

Sarnyai Ödön

Múltidéző: hagyományos kávéfőzési eljárás
A kávézáshoz kapcsolódó szokások

Ezek is érdekelhetnek

Friss