Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Török töltött szőlőlevél

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 hagyma
  • olíva olaj
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 evőkanal szárított menta (jobb 1 csokor friss)
  • 2 paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 2 pohár rizs
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 üveg tölteni való szőlőlevél
  • 1 kanál gránátalmaszósz (elhagyható)

Elkészítés

    Elkészítés: A töltelék: 4 hagymát összevágni, olívaolajon megpárolni, majd rádobni a következőket egymás után: menta, rizs, paradicsomok meghámozva, összetörve, 1 citrom leve kifacsarva és felengedve vízzel, hogy 2 dl legyen, gránátalmaszósz, két csipet só, összevágott kapor, petrezselyem. 10 perc lassú főzés után le lehet zárni, és lefedve állni hagyni 40 percet - 1 órát. Mielőtt otthagynánk, kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.

    Szőlőlevelek: Magyarországon már sok helyen kapható tölteni való szőlőlevél. A leveleket vegyük ki a léből, és tegyük forró vízbe, hogy felpuhuljanak. Vegyünk elő egy tűzálló tálat, és béleljük ki a szakadt vagy túl kicsi levelekkel.

    Tekerés: Ha kész a töltelék, jöhet a bonyolultabb rész. Tegyünk egy levelet egy tálcára úgy, hogy a csúcsa legyen felfelé. Tépjük ki a csumáját, tegyünk egy kiskanalnyi tölteléket (ne többet, mert szétesik!!!) az aljához, hajtsuk be az oldalát, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk a henger előtt. Kb. 3-5 cm széles hengereket kell csinálni. A török nagymamák szerint olyan vékony kell legyen, mint a készítő kisujja, de az 1 hüvelyknyi vastag is nagyon finom. :-)

    Az elkészült tekercseket tegyük szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha végeztünk, fedjük be az egészet egy sor levéllel, és öntsük le 1 pohár vízzel. (A maradék rizst együk meg, nagyon finom. :-)

    Lassú tűzön főzzük 30 percig. Legyünk büszkék magunkra, KÉSZ!!

Megjegyzés

Ha törik a levél csavarás közben, főzzük át, kb. 5 percig. Csináljuk társaságban, úgy élvezetesebb és gyorsabb a csavargatás. Csak elsőre tűnik bonyolultnak, és megéri a bíbelődést! Én már egész gyorsan tekergetek, pedig még csak 3x csináltam.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

kisbanzsuzsa
Nagyon örülök hogy ratalaltam erre a receptre. En Franciao.-ban élek és itt lehet sokhelyen venni ezt, nagyon finom. De most hogy tudom a receptet, talan én is nekifoghatok. Köszi szépen.
rozsavidak
kedves Fustoltso, mit jelent a neved? teged kell belerakni a gorogos szololevelbe??? de most tenyleg, mi az a fusotoltso?? Egyebkent nekem mindig azt mondjak itt a helyiek, hogy jo-jo de nem eleg vekony... mondtam nekik, hogy az en nagymamamnak ilyen vastag volt az ujja :-)
füstöltsó
Én felpuhított szójagranulátumot keverek párolt hagymával és fött rízzsel. Füszerezem borssal, füstöltsóval és némi fokhagymával. Görögösen csinálom [ott ettem rég]: jó sok citromlevet csavarok rá. Egy személy aki Görögország ban élt huzamosabb ideig megkóstolta és azt mondta, hogy ehetö :-)
rozsavidak
a daralthusrol: a kurd konyha specialitasa a husos valtozat, Del-keleten. Egyebkent minden haziasszony a sajat receptjere eskuszik, es komoly vitak vannak arrol, hogy melyik az "igazi" recept :-) van aki gombas rizzsel tolti...
rozsavidak
orulok hogy tetszik!! igen, lehet nyersbol is, en meg ugy nem probaltam. Itt (istanbul) a piacon nyersen aruljak, es a profi haziasszonyok otthon pacoljak be maguknak. Aki erre vetemedne, annak ajanlom, hogy jo puhara fozze, mert kulonben nehez lesz felcsavarni. Mindenkinek jo tekergetest!!!
liborm
Szia! Köszi a receptet, évek óta keresem. Amit én ettem egy nagyon kevés darálthús is volt belekeverve. Úgy tudom, friss gyönge szőlőlevélből is lehet készíteni, csak sós-ecetes vízzel kell leforrázni.

Hasonló Receptek

Magazin