Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tormás pisztrángkrém - Balázstól

Nagyon nehéz fába vágtam most a fejszémet. Rendkívül nehéz és döcögős téma következik, mégpedig a halevés. Magyarországon elterjedt az a szokás, hogy az emberek kerek-perec kijelentik, hogy nem szeretik a halat. Mert szálkás, mert hal íze van, mert nyálkás, mert vörös, mert puha, satöbbi.

Tény és való, hogy nem vagyunk nagyon erősek hazai halfajtákban, illetve bizonyos fajták nagy számban megtalálhatóak nálunk, de azt azért nem mondhatjuk, hogy a halfajták tárházát lehetne minden nap a piacokon beszerezni.

Itt vannak ugye a klasszikusok, a legismertebbek, a legkedveltebbek, a ponty, a keszeg, a harcsa, a fogas, a hekk, aztán jön az angolna, a kecsege, a kárász. De senki nem beszél a pisztrángról, ami Magyarországon szintén megtalálható frissen is, senki nem beszél a folyami rákokról. Mindenki beszél az afrikai harcsáról, ami ugye magyarországi tenyésztés. Már több mint 10 éve hazánkban tenyésztik ezt a fajtát. Ebben nincsen szálka, és ez abszolút kielégíti a magyar haligényeket.

Szóval a pisztráng. Mindenki ismeri a szilvásváradi pisztrángot. Pont a múltkor beszélgettem valakivel, aki azt mondta, hogy Szilvásváradon már nincsenek is pisztrángok, illetve a tavakban sötét a víz, és nincsenek halak, nincsenek tenyésztések, mert egyszerűen nem érte meg. Talán még Lillafüred tartja magát, de ők is nagy gondokkal küzdenek. Ennek dacára megpróbálkozom egy igazi friss tormával készült pisztráng krémmel, hátha újra kedvet kapunk ehhez a halfajta fogyasztásához is.

Nyilván nehéz helyzetben vagyunk a halakat illetően, hiszen friss halhoz elég nehéz hozzájutni, és ez vonatkozik a fővárosra is. De például a vidéki városokban, falvakban teljesen hiánycikk a friss hal. Nem vagyok egy hipermarket fun, de meg kell hagyni, a halválaszték (főleg a négybetűsben) hazai viszonylatban elég jó. Vidéken innen-onnan, ilyen-olyan halászoktól vagy orvhalászoktól lehet hozzájutni a halhoz, de igazából nincs ott a hal a hazai asztalokon. Ez nagy baj, nem csak a haltenyésztőknek, hanem az embereknek is, hiszen a hal rendkívül fontos táplálék, hasznos a szervezet számára.

A halak már önmagában is színesíthetnék mindennapi életünket/ételünket, és egészségesebben tudnánk élni. Millió kutatás és statisztika készült arról, milyen kedvező hatásai vannak a halfogyasztásnak. De nálunk ez nem szempont és nem érv, mi nem szeretjük a halat. Többször próbálkoztam emberekkel, civilekkel és szakácsokkal is, hogy népszerűsítsem a halat, de megmondom őszintén, teljesen hiábavaló. Aki egyszer eldöntötte, hogy nem szereti, annak lehet tengeri, mocsári, édesvízi, bármilyen, nem fogja szeretni.

Nagyon nehéz misszió ez, a szakácsoknak le van fogva a kezük, és nem éreznek kihívást a halkészítésben, sem az étteremben, sem otthon nem érzik a fontosságát. Maximum 3-4 fajta halat raknak fel az étlapra, és azok közül is mind fagyasztott. A friss halat nehéz kezelni, nehéz utánajárni, nehéz beszerezni. A „magyarosabb” éttermeink használják a pontyot, a fogast, a harcsát és ennyi. A kicsit távolabb nézők pedig a lazacot, a fogast, a pisztrángot (persze a fagyasztott pisztrángra rámondják, hogy friss szilvásváradi, holott szlovák és lengyel tavakban tenyésztik, és fagyasztva szállítják ide).

De inkább beszéljünk most már azokról, akik szeretik a halat, és a pisztrángot is, mert szerencsére azért ilyen emberek is vannak. A pisztrángot sokféle módon el lehet készíteni, akár fóliában sütve, grillezve, főzve, füstölve. Ez utóbbi a pisztrángnak külön jót tesz, illetve nagyon érdekes, zamatos ízvilágot kölcsönöz neki. A fafajtáktól kezdve a különböző fűszerekig, amit a füstölésnél használnak, rendkívül változatos ízeket kaphatunk. Szóval ajánlom, hogy aki friss pisztránghoz jut, próbálja ki a füstölést, nem bonyolult feladat, és nagyon hatásos. Aki szereti a füstölt halat, és ez most nem csak a pisztrángra vonatkozik, próbáljon meg beszerezni egy halfüstölőt, megéri, mert pár óra alatt készen van, és az eredmény tökéletes. Nem olyan nagy beruházás.

A pisztrángoknak rengeteg fajtája létezik, folyami, tavi, tengeri. Ebből is jól látszik, hogy jól alkalmazkodik a különböző vízösszetételhez és klímához. A világ több pontján is honosították már, a fajta ugyanaz, de mindenhol egy kicsit más, más a mérete, színe, húsa. Nálunk a sebes pisztráng az elterjedt, ezt tenyésztik itthon. A sebes pisztrángnak mozgó vízre van szüksége, ami folyamatosan adja a friss oxigént.

A pisztrángkrém rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, variálható. Váratlan vendégek érkezésekor gyorsan összedobhatjuk, de helyettesíthet egy vacsorát is, lehet vendégváró falat, vagy előétel bármelyik nagyobb ételezésnél, koktélpartikon jó fingerfood, grillpartikon jó bevezető, akár grillen is füstölhetjük, majd kenyérre kenve tálaljuk. Nagyon eredeti, nagyon zamatos, nagyon érdekes étel.

Tormás pisztrángkrém

Hozzávalók 4 személyre:
2 füstölt pisztráng (összesen kb. 125g)
5 dkg natúr sajtkrém
1 evőkanál tormakrém
2 evőkanál citromlé
¼ teáskanál cayenne bors
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1. A pisztrángot filézzük ki (lásd a képgalériában), majd tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és dolgozzuk szép simára, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
2. Kanalazzuk a keveréket egy zárható tálba, vagy takarjuk le frissen tartó fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe hűlni legalább 1 órára.
3. Pirítósra vagy friss bagettre kenve, salátával tálaljuk.

Elkészítés: 5 perc
Fogyasztható: 1 óra múlva

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss