Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tormateszt: szerintünk ezt vegyétek a húsvéti sonka mellé!

Húsvét közeledtével megugrik a hazai tormafogyasztás. Eredetileg gyógynövénynek szánták, de manapság leginkább marhasültek vagy éppen sonkák ízesítésére használják.

Nyolc különböző tormát szereztünk be, hogy megtudjuk, melyikkel érdemes a húsvéti fogásokat bolondítani. Mindegyik termék kóstolása előtt hagytuk száj- és orrüregeinket kellően megnyugodni, hogy ne befolyásolja érzékeinket az előtte fogyasztott torma minősége. Önmagukban kóstoltuk mindet, nem tettünk sonkakatonákat alájuk.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
CBA

Az illata alapján még akár majonézes tormának is elmenne, ez nem gyilkol azonnal, ha csak orral támadunk felé. Állagra láthatóan pépesre reszelték, majdnem krémes az egész. Kóstolva megjön a légúttisztító tormaíz, de annyira nem égeti ki az agyunkat. Az íze viszonylag hamar távozik, az enyhébb fajták közé sorolható.

Adatok: reszelt torma 50%, ecet 7,5%, 180 gramm, 299 Ft

Czifra

A címkéje alapján ez erősebb fajta, de illatában pontosan az ellentettjét érezzük. Szaglászva mindössze egy ártatlan, kislányos tormaként mutatkozik. Állagra szinte habosnak tűnik, de ha kóstoljuk, érezzük azért a tormaszemcséket. Az első találkozásnál hirtelen erőre kap, de annyira, hogy elhiteti velünk, hogy baj lesz ebből, aztán végül azonnal megijed, és erőtlenül lecseng a szánkban. Enyhe ecetes íze van, de még könnyen emészthető.

Adatok: reszelt torma 52%, ételecet 3%, 200 gramm, 199 Ft

TESZT! SZERINTÜK EZEK A CSOKINYUSZIK KERÜLJENEK A FÉSZEKBE HÚSVÉTKOR >>> 
Univer

Kibontása során hatalmasat pukkan a kupak, ami sok esetben azt hivatott jelezni, hogy a termék még fogyasztható. Illatozva alig érzünk rajta tormát, de érdekesebb, ha az állagát figyeljük, ami olyan, mint a kacsazsír. Kóstolva is meglepő az állaga, de egyáltalán nem kellemetlen. Az ízében először hirtelen az ecetet érezzük, pedig rendesen átdolgoztuk a masszát. Második pillanatra megjön a torma, ami közepesen erős, és a legjobb pontja, hogy az íze csak lassan távozik a szánkból.

Adatok: aprított torma 46%, 190 gramm, 319 Ft

Kiskunfélegyházi

Az illata már erőt sejtet a térben, mivel orrunk érzi, hogy szúrós szagot fogtunk, és már elkezdi kicsit tekerni a nyálkahártyánkat. Állagra durvábban reszeltnek tűnik, annyira nem pépes, mint az eddig tesztelt alanyok. Kóstolásnál egy brutális ecetes robbanással indulunk, ami lassan szelídül csak meg. A torma sokadik másodperctől van csak jelen, ami már mondhatni késő, mivel előtte az ecet rendesen megdolgozza ízlelőbimbóinkat, és nem pozitív értelemben.

Adatok: reszelt torma 53%, ételecet 8,5%, 350 gramm, 559 Ft

TESZT! SZERINTÜNK EBBŐL A BABAPISKÓTÁBÓL ÉRDEMES TIRAMISUT KÉSZÍTENI >>> 
Le Gusto

Friss, könnyed tormaaroma árad belőle, ami már-már csábító. Állagra krémes, de ezt a leírása is jelzi, mert tormakrémnek nevezték el. Annyira azért nem selymes az állaga, de hatalmas darabokkal valóban nem találkozunk benne. Az első pár pillanatban tisztán a tormát érezzük, ami lassan átvált enyhén ecetes irányba. Nincsen brutálisan elbaltázva, még pont kezelhető mennyisége.

Adatok: reszelt torma 52%, 200 gramm, 199 Ft

Tesco

Illatában nagyon jó, iszonyat jól eltalált mennyiségű tormaaroma árad belőle. Csurig van töltve az üvegcse, amiben ha kicsit is megkeverjük a tormát, akkor látjuk, hogy eléggé durva reszelésről van szó, az átlagnál nagyobb darabokban van benne. Kóstolva az elején éppen tormás, majd jön a hidegzuhany, mert nagyon ecetes lesz a lecsengése, ami sokáig érezteti még hatását.

Adatok: reszelt torma 53%, ecet 7,2%, 200 gramm, 349 Ft

TESZT! TALÁLTUNK EGY HÁZTARTÁSI KEKSZET, AMI FINOMABB A TÖBBINÉL >>> 
Koch’s

Mondhatni ez a mezőny szépfiúja, mert a többiekhez mérten eléggé elegáns csomagolást kapott. Krémes a tetején, de ha mélyebbre ásunk, ott is meglepően hasonló állagot találunk. Kóstolva kegyes hozzánk, mert nem rángatja arcunkat, mégis érezzük a torma erejét. A legélvezetesebb benne mégis az, hogy nincsen ecetes elő- vagy utóíze. Tisztán a tormát adja és semmi mást.

Adatok: reszelt torma 55%, 200 gramm, 549 Ft

Kiss

Költséghatékony dizájn, az látszik, de a látszat ugye sokszor csal, csalhat. Illatában karakteres tormát találunk, ami mögött nem érzünk mást, csak, hogy szurkálja az orrunkat. Állagra meglehetősen durvára sikerült. Kóstolva robban a tormagránát a szánkban, ami rendesen megkönnyezteti kóstolóját. A vége felé, a lecsengésében megjön az ecet, de nem brutális, jól eloszlik szerencsére.

Adatok: reszelt torma 50%, ételecet 10%, 350 gramm, 499 Ft

TESZT! SAJÁTMÁRKÁS LIGHT MAJONÉZ ALÁZZA A NAGY MÁRKÁKAT >>> 
Ítélet

Az aranyközéputat a Koch’s tormája nyújtja. Megfelelő az ízhatás, ami mellett nem találunk ecetet. Második helyre a Kiss került, ami brutális erővel dolgozik. Emellé került egy kis ecet, így akik a klasszikus ecetes tormáért rajonganak, azok ezt válasszák inkább. A harmadik helyre az Univer került, ami annyiban érdekes, hogy előbb ecetes és később tormás.

A héten mindössze egyetlen kerülendő elemet találtunk, ami a Kiskunfélegyházi név alatt futatott torma. Erős és intenzív ecetes íz uralja, amiben a torma mintha csak másodlagos szerepet kapott volna.

A többi versenyzővel nincsen különösebb probléma, szinte mindegyiket ajánljuk legalább egyszeri kipróbálásra. Gyomorjavító hatása a tormának azonnal jelentkezett nálunk, mert szinte már a teszt befejezése utáni pár percben könnyed gyomorfájdalmat okozott 8 kanálnyi elfogyasztása.

Toplista:

1. Koch’s
2. Kiss
3. Univer
4. Le Gusto
5. CBA
6. Czifra
7. Tesco
8. Kiskunfélegyházi

FÁNKOKAT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN: ÍME A KEDVENCEINK >>> 
BŰNROSSZ EARL GREY TEÁKAT TESZTELTÜNK, SZERENCSÉRE AKADT NÉHÁNY KIVÉTEL >>> 
TÚRÓTESZT! SZERINTÜNK EZT VEGYÉTEK, HA JÓT AKARTOK >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin