Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Torma, a legcsípősebb gyógyszer

default user icon
SB
A mustár közeli rokona, a húsvéti reggeli elképzelhetetlen nélküle, de készíthetünk belőle krémlevest, szószt is. Érdemes a szabad levegőn reszelni, sok zsebkendővel készülni, vagy bespájzolni az üveges változatból.
Torma, régi barátunk

Óriási, haragoszöld, cakkos leveleit messziről megismerjük, kívül barnás, belül fehér gyökere akár egy méter mélyre is behatol a talajba.

Őshazája feltehetően valahol a Volga környéke, innen hozták magukkal a honfoglaló magyarok, bizonyítja ezt, hogy ebben az időben a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Igazi kelet-európai növény lett belőle, az európai elterjedés a magyaroknak köszönhető, a mai napig sokat exportálunk belőle.

Jó téltűrő növény, vadon is megterem, de könnyen termeszthetjük is, bár érdemes vele vigyázni, könnyen elszaporodik a kertben.

Rokonság

Közönséges torma, csípős torma és orrtekerő torma néven is ismerjük. A torma a mustár közeli rokona, de rokonságában olyan növények is megtalálhatók, mint a retek vagy a káposzta. Távoli rokona a wasabi, melyet vízitorma néven is ismerünk, és főleg sushi mellé esszük japán éttermekben.

Torma a gasztronómiában

Frissen reszelve, majonézzel vagy ecettel elkeverve elterjedt ételízesítőként. Leginkább a húsvéti sonka mellé fogyasztjuk, de érdemes gyakrabban is, például egyszerűen vajas kenyérre kenve is isteni.

Mivel a torma jó étvágygerjesztő, sokféle vendégváró ételhez, hidegkonyhai fogáshoz felhasználhatjuk. A tormás sonkatekercs vagy a tormás töltött tojás is nagyon finom. Ausztriában reszelt almával szolgálják fel. Zsenge zöld leveleiből finom salátát készíthetünk.
Sokan káposzta és uborka savanyításához is felhasználják. Ha egy különleges szendvicskrémre vágyunk, keverjünk össze pirított bacon szalonnát, krémsajtot, tormát és egy kis Worchester szószt. Nagyon finom!

Gyógyító torma

Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert. Segíti az emésztést, az epék működését, étvágygerjesztő, vizelethajtó. Segíti a sebgyógyulást, és megöli a baktériumokat a bőrön (azért óvatosan bánjunk vele!). Csillapítja a köhögést, és ha szeszben áztatjuk, reumára is használhatjuk. Borogatást is készíthetünk belőle, fájdalomcsillapító, fagyott kézre és lábra is jó, mivel vérbőséget okoz. Hosszútávon használva csökkenti a vérnyomást, regenerálja az ereket is, még a lábgombát is megszünteti.


Tormás töltött tojás

Hozzávalók:
6 tojás
2 evőkanál torma
2 evőkanál sajtkrém
2 evőkanál joghurt
bármilyen fűszer

Elkészítés: A tojást keményre főzzük. Félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük, majd a többi alapanyaggal összekeverjük. A krémet visszatöltjük a fehérjékbe.

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:
16 szelet gépsonka
A töltelékhez:
10 dkg vaj
20 dkg natúr sajtkrém
2 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
2 teáskanál ecetes torma

bors

Elkészítés: A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük. Franciasalátára téve, de anélkül, friss kenyérrel is finom! Pl. vendégvárónak kitűnő, mert hamar készen van, bár jó, ha legalább fél napig hideg helyen áll, hogy az ízek összeérjenek.

Tormakrémleves

Hozzávalók:
1 fej hagyma
2-3 szem burgonya
Fél zellergumó
15 dkg ecetes torma
1 pohár tejföl

bors
kevés olaj

Elkészítés: Aprítsuk fel a hagymát, hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit és a zellert. Kevés olajon futtassuk meg, majd öntsük fel egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Turmixoljuk össze, majd keverjük bele a tejfölt és a tormát. Egy kevés citromlével még pikánsabbá tehetjük. Nagyszerű melegítő leves.

Tormás lencsefőzelék

Hozzávalók:
50 dkg lencse
2 kisebb babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma reszelve
só ízlés szerint
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
fél dl tej
majonézes torma ízlés szerint

Elkészítés: A lencsét a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. Feltesszük főni a lencsét a reszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel és sóval. Ha megfőtt, a tejjel, pici vízzel, 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarjuk. Összeforraljuk, és a majonézes tormával ízesítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss