A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beletesszük a sóval és a borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.
Amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a bort, és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, és kézzel néhány percig dagasztjuk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával ellapítjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával (vagy egy tállal) és kb. 30 percig pihentetjük.
Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Tehát összesen háromszor kell a tésztával ezt a műveletet elvégezni.
Mindezek után a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat, és a tetejüket kissé felvert, egész tojással megkenjük. A tepsiben, letakarás nélkül kb. 30 percig újrakelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 180 fokon) kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A pogácsákat nem szabad alacsony hőfokon, lassan sütni, mert akkor kemény lesz és kiszárad!
Nagyon finom, omlós és réteges a tésztája. Kicsit hosszadalmasnak tűnhet a pogácsa készítésének folyamata, de megéri a ráfordított időt! - szilviamalmos
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!