Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tönkölybúzás házi kenyér

MME MME
120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Vékonyan olajozzunk ki egy szögletes gyümölcskenyérsütő vagy kenyérsütő formát. (Ha ezzel nem rendelkezünk, nyugodtan használjuk a sütőnk saját sütőlapját/tepsijét. Ekkor viszont készüljünk föl rá, hogy a végeredmény laposabb kenyér lesz.)

Mérjük egy tálba a hozzávalókat és kézzel vagy géppel dagasszuk teljesen simára a tésztát. Géppel minimum 5 percen át dagasszuk folyamatosan. Ha ez megvan, borítsuk ki egy lisztes asztalra, gömbölyítsük ki, majd formázzuk kissé hosszúkásra.

Egy éles késsel vagdossuk be a tészta tetejét, majd tegyük az előkészített sütőformába. Kenjük meg a tészta tetejét hideg vízzel, majd langyos helyen kelesszük a duplájára – ez kb. 1 óra. Ismét kenjük meg a kenyértészta tetejét hideg vízzel, majd 180 C fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra kb. 25-30 perc alatt. (Ha nagyon égetné a sütő a kenyér tetejét, akkor az első 10 perc után takarjuk le alufóliával.)

Ha kész, vegyük ki a sütőből, ismét kenjük meg hideg vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Az alaptésztából más péksüteményt (pl. kiflit, zsömlét vagy bagettet) is készíthetünk, illetve kedvünk és ízlésünk szerint ízesíthetjük különféle magvakkal (pl. dió, lenmag, napraforgó, szezám vagy köménymag). Ekkor azonban az olajos magvakat ne felejtsük 30 percre hideg vízben beáztatni a tésztadagasztás előtt, mivel a száraz magvak vizet vonnak el a tésztából.

A liszt lehet fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, ha lazább tésztát szeretnénk

Recept és fotó: Nagyi titka - MME

Ezek is érdekelhetnek