Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval

default user icon
Tönköly gnocchi diós-bazsalikomos pestóval

Hozzávalók

  • 200 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 750 g burgonya
  • tengeri só
  • 1 tojás
  • 125 g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g frissen reszelt parmezánsajt
  • 50 g bazsalikomlevél
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • fél citrom
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

    Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, gáz: 4-es fokozat), és vékonyan lisztezzünk meg egy sütőlapot. Szurkáljuk meg párszor a burgonyát villával, majd tegyük őket a sütőlapra és 45 perc alatt süssük őket jól át, egészen puhára.

    Közben készítsük el a pestót. Tegyük a diót és a fokhagymát konyhai aprítógépbe, majd zúzzuk finom textúrájú masszává, de ne pépesítsük teljesen. Adjuk hozzá a parmezánt és a bazsalikomot, majd ismét turmixoljuk össze. A turmixolás során fokozatosan öntsük hozzá az olajat is, míg sűrű krémet kapunk. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd tegyük félre. Vegyük ki a burgonyát a sütőből, majd a héját, műanyag fogó segítségével, rögtön távolítsuk el.

    A liszt háromnegyedét tegyük a munkalapra és sózzuk meg. A forró burgonyát nyomjuk át krumplinyomón, vagy alaposan törjük össze és úgy tegyük a liszthez. Fokozatosan dolgozzuk a lisztbe a burgonyát, amíg sima, de nem száraz tésztát kapunk. Ha a tészta nehezen állna össze, apránként adjunk hozzá egy felvert tojást – ez segít abban, hogy a hozzávalók jól összeálljanak – vagy szükség szerint egy kis lisztet is adhatunk hozzá.

    Formázzunk két hosszabb, kb. 2,5cm vastag rudat a tésztából, és enyhén lisztezzük meg őket. Egy éles késsel vágjuk őket 1,5 cm-es korongokra, és hüvelykujjunkkal nyomkodjuk őket a villa felületéhez, hogy felvegyék jellegzetes gnocchi formájukat.

    Az előkészített sütőlapra téve rakjuk félre a gnocchit. Egy nagy lábasnyi sós vizet forraljunk fel nagy lángon, tegyük bele a gnocchit és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Számoljunk 10-ig, majd szűrjük le. Öntsük rá a diós pestot, és szórjuk meg parmezánnal tálalás előtt.

Megjegyzés

A jó gnocchi titka, hogy megfelelő burgonyát – például Desirée-t – használjunk, és a még forró krumplihoz gyúrjuk hozzá a lisztet. Az itt megadott lisztmennyiség az őszi és téli burgonyához elegendő, amikor a „lisztes burgonyának” van szezonja.
Tavasszal és nyáron, amikor a burgonyának magasabb a nedvességtartalma, 300 g (vagy még több) lisztre lesz szükség a tészta elkészítéséhez.

Recept és fotó: Nagyi titka

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin