A habtejszínt beleöntünk a keverőtálunkba, majd keverjük és keverjük. 10 perc után a vajunk kicsapódik, és a habverő fejben összegyűlik. Ekkor állítsuk le a gépet és a vajat bányásszuk ki a fejből. Egy kis tálba tegyünk hideg vizet, abba tegyük a vajat.
A felesleges írót, ami visszamarad a keverőgépben a vaj után, félretesszük a cipóhoz. Kinyomkodjuk még a vajból a két kezünk közt préselve a maradék írót. Megformázzuk, és tehetjük is a vajtartóba.
A kenyérhez a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet egy tálba öntjük (bármilyen teljes kiőrlésű megfelel). Jó nagy csipet sót adunk hozzá, és 1 dkg sütőporral elkeverjük. A tejszínből a vaj után visszamaradt íróval készítjük a kenyeret. Pontosan 2,3 dl-t (230 grammnak felel meg) teszünk a liszthez, és összekeverjük simán a tésztát. Kissé nyúlós lesz, tökéletes. Pikk-pakk megvan.
Lisztezett felületen kissé összehajtogatjuk, nem kell dagasztani, csak formázzuk cipónak.
Sütőlapra tesszük, közepébe keresztet nyomunk. A 240 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc alatt készre sütjük.Miután kihűlt, fogyaszthatjuk a finom, friss házi vajunkkal.
Saját készítésű egészséges kenyér és vaj mindössze fél óra alatt. Egyszer a TV-ben láttam, nem bírtam ki, hogy ki ne próbáljam, és valóban fél óra alatt frenetikus reggelit rittyentettem saját vajjal, saját friss kenyérrel. - Suncika
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!