Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tonkababos fonott kalács

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 tojásfehérje
  • kevés reszelt tonkabab
  • A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet dagasztótálba tesszük, fészket készítünk a közepébe, beleöntjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a 2 dl langyos tejet. 15 perc alatt langyos helyen felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadjuk a reszelt tonkababot, az olajat és a tojásfehérjéket (nem kell habbá verni) és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 részre osztjuk, és egyenként rudakká sodorjuk, melyeket végül összefonunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, fél órát kelni hagyjuk.

1 tojás sárgáját pici vízzel kikeverünk, ezzel lekenjük a fontott kalácsot, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük (160 fok légkeverés, vagy 180 fok alsó-felső sütés).

Megjegyzés

A tonkababtól igazán különleges íze lesz! A maradék tojásfehérjéinket pedig kiválóan hasznosíthatjuk ebben a kalácsban. - HahoPihe

Ezek is érdekelhetnek

Friss