Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tonhalat - mértékkel

default user icon
SB
A tonhal húsa kalóriaszegény étel, magas proteintartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják.
Néhány alapinformáció a tonhalakról

A tonhal a makrélafélék osztályába tartozó tengeri hal, melynek különböző fajtái a világ szinte minden tengerében és óceánjában megtalálhatóak. Fajtától függően akár 2-3 méteresre is megnő, súlya akár a 150-300 kg-ot is eléri. Igen jó úszó, sebessége akár 70 km/óra is lehet. Teste háromnegyed része izom, sokan ezt a halfajtát egy hidrodinamikai mesterműnek tartják. Ragadozó hal, kisebb halakkal táplálkozik. Kedveli a delfinek társaságát, mivel védelmet nyújtanak a cápák ellen.

Fajtái és a kihalás veszélye

A kékúszójú tonhalat és a nagyszemű tonhalat gyakorlatilag a kihalás veszélye fenyegeti az illegális és eltúlzott halászat miatt. A kékúszójú tonhalra kifogásakor a parton a kereskedők licitálnak, a japánok a friss kékúszójú kilójáért többszázezer forintot hajlandóak fizetni.
A sárgaúszójú tonhalak is veszélyben vannak, a halászati kvóták jóval magasabbak, mint a tudósok által javasolt, véleményük szerint 15 éven belül ez a faj is kihalhat.
A modern halászati módszerek, főleg a kerítőhálós, a delfinekre, teknősökre és más tengeri élőlényekre is nagy veszélyt jelentenek. Mára megkezdődött a tonhal halnevelő gazdaságokban való tenyésztése is, és védelmük érdekében több nagy áruházlánc jelentette már be, hogy nem árusítja a vörös húsú tonhalakat.

A tonhal húsa

Húsa fajtától függően világosrózsaszínes, pirosas. Minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a hús. Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt (200 kcal/100 g) a sportolók, fogyókúrázok kedvelt étele. Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz.

Konzerv, friss, mélyhűtött

A tonhalhoz több formában is hozzájuthatunk. Vehetünk friss, mélyhűtött és konzerv tonhalat.

A konzerv tonhal a legolcsóbb. A nálunk kapható fajták nagy része sárgaúszójú tonhalból készül. A konzerv tonhal lehet olívaolajos, növényi olajos vagy saját levében eltett. Kutatások azt bizonyítják, hogy a saját levében eltett tonhal tartalmazza a legtöbb omega 3 zsírsavat. A konzerv tonhalat előre elkészített saláta és pástétom formájában is árulják.

A halak mélyhűtési technológiája nagyon sokat fejlődött az utóbbi években. Sok halászhajón azonnal elkezdik a feldolgozást és hűtést, így a mélyhűtött tonhal szinte megegyező minőségű lehet a frissel. Ettől függetlenül a mélyhűtött változatot érdemes intenzívebben fűszerezni.

A friss tonhal drága. A legtöbb áruházban sárgaúszójú tonhalat árusítanak. A nyersen is fogyasztható, szusi minőségű friss tonhal a már-már megfizethetetlen kategóriába tartozik. A kipusztulás szélén lévő kékúszójú tonhal olyan kincs, hogy a parton óriási licitálás keretében akár több tízmillió forintot is adnak egy-egy óriási, friss példányért.

Tonhal az asztalunkon

Nagyon sokoldalúan felhasználható a konyhában, hiszen szendvicsekbe, salátába, kenőkrémekbe főzés nélkül kerülhet a tonhalkonzerv. Isteni tésztákba, rizses ételekbe, a friss tonhal hirtelen kisütve, grillezve, steak-ként.

Tonhalkrém
Hozzávalók:
2 doboz tonhalkonzerv (kb. 30 dkg)
1 dl tejföl vagy joghurt
1 kis fej lilahagyma
1 lime leve
4 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
só és bors

Az áttört tonhalhoz adjuk az apróra vágott, vagy reszelt hagymát, majd kikeverjük a többi hozzávalóval. Néhány órát hűtjük, majd barna kenyérrel, bagettel, paradicsomkarikákkal fogyasztjuk.

Tonhalas tagliatelle
Hozzávalók:
50 dkg tagliatelle tészta
1 fej vöröshagyma
1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsomkonzerv
1 citrom leve
1 marék friss bazsalikom
1 doboz tonhal (kb. 15 dkg)
olívaolaj

frissen őrölt bors

Két edényre lesz szükségünk. Először egy nagyobb edényben vizet forralunk a tésztához. Miután felforrt, megsózzuk, néhány csepp olajat öntünk hozzá, és beletesszük a tésztát.

A hagymát apró kockára vágjuk, és a másik edényben megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, és fakanállal feldaraboljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikom felét, a tonhalat és a citromlevet. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a maradék bazsalikomot is, és a tésztával tálaljuk.

Tonhalfilé paradicsomos salsával
Hozzávalók:
40 dkg tonhalfilé
4 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
3 nagy paradicsom
1 csokor koriander (helyettesíthetjük petrezselyemmel)
só, bors, rózsabors

A tonhalfilét vágjuk másfél centiméter vastag szeletekre. Egy tálban locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal és citromlével, majd tegyük hűtőbe.
A paradicsomot kockázzuk fel, adjuk hozzá a kukoricát, az összetépkedett koriander vagy petrezselyem levelet, adjuk hozzá a maradék olívaolajat, citromlevet, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze.
A bepácolt halszeleteket grillsütőn vagy serpenyőben hirtelen süssük meg, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki. A salsával és grillezett zöldségekkel tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss