Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltsd fel magad Smoothie-val!

A tél vége felé lassan, de biztosan kifogyunk az energiatartalékainkból. Ilyenkor már szinte mindenki a tavaszt, a fényt és a friss zöldségek, gyümölcsök özönét várja, de amíg ez el nem érkezik, addig is tompíthatjuk fájó hiányukat egy jó smoothie-val!

A smoothie közeli rokonságot ápol gyerekkorunk tejturmixával, igaz az esetek többségében a smoothie tej illetve tejes készítmények hozzáadása nélkül készül, s bizony sok esetben zöldségeket is vagy csak zöldségeket tartalmaz.

Indítsd vele a napot!

A smoothie nagyon jó lehetőség arra, hogy reggel ízekben, illatokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fröccsel indítsuk a napot. A turmixunknak jó alapja lehet az alma, a banán, a narancs, de licsiből, grépfrútból, ananászból, mangóból, mandarinból, fagyasztott málnából, eperből, áfonyából vagy ribizliből is dolgozhatunk.

Zöldséges verzió

A zöldségek közül mehet bele bébispenót, madársaláta, kevés rukkola, párolt brokkoli, párolt sárgarépa, zeller, fehérrépa vagy épp angol zeller.

centrifugáljunk

A smoothie-t hígíthatjuk vízzel, gyümölcslevekkel, teával, de gyümölcspréssel centrifugálhatunk hozzá friss leveket is, egy kis sárgarépalé ideális választás, ha enyhén édeskés italra vágyunk. Ha szeretnénk még édesíteni rajta, akkor a smoothie-ba kerülhet nádcukor, méz, valamilyen kedvünkre való szirup, illetve bármilyen más természetes édesítőszer.

7 fontos érv, hogy miért ne hagyd ki a reggelit! >>> 

Tejjel is készítheted

A különféle leveken kívül tejjel is lazíthatók ezek az italok, vagy joghurttal, kefirrel is elkeverhetők. A joghurtos italoknál az eleve ízesített alapra már könnyedén ráálmodhatunk még egy ízt, de a legsimább joghurtból is csodákat készíthetünk, ha egy kis gyümölcsös smoothieval dobjuk fel.

Fűszerezd!

A smoothiekat fűszerezhetjük is, a benne lévő gyümölcsök, zöldségek ízvilágának megfelelően adhatunk hozzá különféle fűszereket. Az édesebbekhez kevés vaníliát, kardamomot, fahéjat, szegfűszeget, netán egy kis rózsavizet vagy narancsvizet is tehetünk, a sós italokhoz bors, cayenne bors, friss zöld fűszerek dukálnak, de tulajdonképp bármilyen fűszerezés elképzelhető. 

Olvass tovább a fűszerekről >>> 

Turbózd az élvezetet!

Az elkészült keveréket megszórhatjuk tört csonthéjasokkal, egy kis dió, mandula, kesudió, paradió, makadámdió vagy pisztácia nyugodtan mehet rá, illetve szezámmaggal, chia maggal, zabpehellyel, lenmaggal, kókuszreszelékkel is gazdagíthatjuk az italunkat, extra textúrát és rostot adva hozzá.

9 étel, ami belülről hidratálja a bőrödet! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss