Elkészítés: Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
A tészta összes hozzávalóit kimérjük a dagasztó géptáljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd sima tésztává dagasztjuk. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagaszthatunk még a tésztába. Ezután letakarjuk a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán téglalappá (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan megkenjük vízzel. Egy nagylyukú reszelőn ráreszeljük a marcipánt, majd egyenletesen elhintjük rajta az alaposan lecsöpögtetett meggyet. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer átkenjük a kalácsot tejjel. Ha megsült, letakarjuk konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kihűlés után szeleteljük.