Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött puszedli

90 perc
bonyolult
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg méz
  • 3 db tojás (sárgája)
  • 2-3 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 15 dkg porcukor
  • 45 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 dkg kakaópor
  • 4 evőkanál tejföl
  • A marcipántöltelékhez:
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl vodka (narancsos)
  • 5 dkg kandírozott narancs
  • 2 ek narancslekvár
  • A mázhoz:
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 25 dkg étcsokoládé
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

1.

A felkockázott kandírozott narancsot áztassuk a vodkába, és pihentessük egy éjszakán keresztül. A puszedlitésztához olvasszuk meg a vajat és a mézet vízgőz fölött. Hagyjuk kissé kihűlni, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Szitáljuk tálba a porcukrot a liszttel, a kakaóporral, a sütőporral és a fűszerkeverékkel. Adjuk hozzá a tejfölt a mézes keverékkel együtt. Dolgozzuk alaposan össze, formázzuk gombóccá, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

2.

A töltelékhez dolgozzuk össze az őrölt mandulát a porcukorral, a leszűrt narancskockákkal és a lekvárral. Letakarva tegyük a hűtőbe 30 percre.

3.

A puszedlitésztából formázzunk apró gömböket, majd lapítsuk ki kissé. A közepébe adagoljunk kevés tölteléket, majd ismét formázzuk gömbbé. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig.

4.

A mázhoz forraljuk fel a tejszínt a vaníliaaromával és a gyömbérrel, majd öntsük a finomra reszelt étcsokoládéra. Pihentessük 1/2 percig, majd habverővel keverjük simára. Végül egyenként mártsuk bele a puszedliket, majd helyezzük mindet sütőpapírral bélelt tálcára. Tegyük a hűtőbe, hogy a máz megszilárduljon.

5.

A díszítéshez olvasszuk fel vízgőz felett a tejcsokoládét, keverjük össze az olajjal, és díszítsük vele a puszedliket. 

Ezek is érdekelhetnek