Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos töltött paprika: így lesz olyan, mint a nagyié!

A paradicsomszószban feltálalt, rizses-húsos masszával töltött paprikát igazi magyar ételnek tartjuk, pedig valójában csak mintegy száz éve vettük át a nálunk élő szerbektől, akik meg a törököktől tanulták.

A családi és a szakácskönyvekben megjelent receptek sokaságával Dunát lehetne rekeszteni, és bár korunk táplálkozási irányzataihoz igazodva a repertoár egyre gazdagodik, lényegében mindegyik a magyarosnak tekintett változatot veszi alapul. Ehhez darált sertéshúst gyúrj össze rizzsel, nyers tojással és sóval, borssal, majd töltsd kicsumázott paprikákba, és főzd meg paradicsommártásban. A töltelék összetételét és a fűszereket ízlés szerint módosíthatod, de a fő hozzávalók tekintetében érdemes megszívlelni pár dolgot.

Töltött paprika gluténmentesen >>> 

Paprika

Közel egyforma, lehetőleg 8-10 cm hosszú, kemény húsú, fényes sárga t. v. (vagyis tölteni való) paprikákat válassz. (A kaliforniai vagy a kápia nem megfelelő.) Vágd le a szár felőli végüket és távolítsd el a magházukat. A túl erős ereket kikaparhatod kiskanállal, vagy a kicsumázott paprikákat töltés előtt leforrázhatod, majd hideg vízzel leöblítheted.

A kissé gömbölyded paprikákat könnyebb megtölteni, mint a hegyes végűeket. Ne tömj beléjük túl sok masszát, mert a főzés során a rizs és a hús is megduzzad, és ettől szétrepedhetnek. A túl tömörre töltötteket szurkáld meg késsel.

Rizs és helyettesítői

Parázs viták tárgyát képezi, hogy a rizs mehet-e nyersen a töltelékbe. A normál fehér rizseket érdemes félkészre, a nehezebben puhuló barnát 2/3 készültségig előfőzni, de nem kötelező. A töltött paprika ugyanis lassú tűzön legalább 1 órát fődögél, és ezalatt a rizs bőven megpuhul.

A változatosság és a reformtáplálkozás jegyében a fehér rizst gerslire (árpagyöngyre), kölesre, hajdinára, bulgurra, kuszkuszra, tarhonyára, zabpehelyre cserélheted.

A gerslit ne felejtsd el időben beáztatni, a kölest és a hajdinát főzd meg. A kuszkuszt és a bulgurt csak öntsd le enyhén sós forró vízzel és hagyd állni kb. 15 percig, hogy fellazuljon.

Húsos töltelék

Magyar Elek (Ínyes mester) szerint a töltelék zömét „jó minőségű, de a világért sem zsíros sertéshús alkotja, amelyet tizedrész annyi füstölt szalonna tesz szaftosabbá, ízesebbé”.

Vannak, aki kizárólag sertéshúst (lapockát, combot) használnak, mások a fele-fele arányú disznóra és marhára esküsznek. Nyugodtan kísérletezz pulyka- vagy bárányhússal, sőt akár maradék sültet vagy pörköltet is hasznosíthatsz, ha ledarálod.

A paprikák megtöltése után maradt húsos masszából készíts kis gombócokat és ezeket is főzd bele a paradicsomos szószba.

KLASSZIKUS TÖLTÖTT PAPRIKA >>> 

Változatok töltelékre

Vadrizses-magos: Futtass meg kevés olajon 8 dkg vadrizst. Főzd elő sós vízben, keverd össze 30 dkg darált hússal, 1 kis fej felaprított hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával, adj hozzá 1-1 ek szezám-, len- és tökmagot, majd fűszerezd meg ízlés szerint.

Halas-gombás: 50 dkg ledarált halfilét keverj össze 10 dkg aprított gombával, 15 dkg átmosott rizzsel, 1 db tojással, 1 fej felkockázott hagymával és 2 gerezd zúzott fokhagymával, valamint ízlés szerint sóval, borssal és 1 kk halfűszerkeverékkel.

Vegetáriánus: Kevés zsiradékon futtass meg rizst vagy tarhonyát, és adj hozzá tetszés szerint finomra aprított vagy reszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, zöldborsót. Némi vízzel felöntve párold félpuhára, majd töltsd a paprikákba és főzd készre paradicsommártásban.

Töltött paprika gombás változatban >>> 
Paradicsommártás

Fenséges ízt kap a friss zellerzöldtől. Tehetsz bele bazsalikomot vagy szegfűszeggel, és készítheted rántással vagy anélkül.

Ha túl sűrű lett, akkor emeld ki belőle a paprikákat és folyamatosan keverve hígítsd a szükséges mennyiségű alaplével vagy vízzel. Ezután helyezd vissza a mártásba a paprikákat.

Szezonban friss paradicsommal készítheted. Ez munkásabb, de szabadon kipróbálhatsz új ízeket is. Pl. olívaolajon párolj üvegesre 1 nagyobb fej hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát, dobj rá 2 nagy, meghámozott húsos paradicsomot, ízesítsd sóval, borssal, szurokfűvel, majd forrald össze 3 dl sűrített paradicsommal vagy házi paradicsomlével.

Az általánosan elterjedt paradicsomszósz mellett helyenként a kapormártás dívik. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss