Keress receptre vagy hozzávalóra

Töltött paprika paradicsommártásban

5/5

Hozzávalók

  • 10 db t.v. paprika
  • 20 dkg sűrített paradicsompüré
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ág zellerzöld
  • 1/2 db citrom héja
  • 4 ek olaj
  • 4 ek liszt
  • cukor vagy édesítő (vegyesen szoktam)
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg sovány sertéshús ledarálva
  • 10 dkg rizs
  • 1 db közepes vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 db tojás
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 mk majoránna
  • kevés csemege piros arany

Elkészítés

    1. Egy nagyobb űrtartalmú, 5-6 literes rozsdamentes, vastagabb aljú edényben az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 1,5 liter hideg vízzel. Megsózzuk, és megkeverjük, hogy a letapadt rántás feloldódjon, ne csomósodjon.
    2. Belekanalazzuk a pürét, hozzáadjuk a citromhéjat és a zellerzöldet, majd megsózzuk, -borsozzuk, valamint ízesítjük a cukorral.Forrásig kevergetjük a mártást, majd amikor felforrt, takarékra állítjuk (enyhe forrásnál rakosgatjuk majd bele a megtöltött paprikákat.)
    3. A töltelékhez a hagymát kevés olajon megdinszteljük a fokhagymával. A darált húst egy nagyobb tálban összekeverjük a félig megpárolt rizzsel (1:1 rizs-víz arányban), a tojással, valamint a fűszerekkel. Az így kapott masszát a kicsumázott, ereitől megtisztított paprikákba töltöm. (A paprikákat a száruknál benyomjuk, így beroppan, és könnyen, egészben kiemelhető a csutka.)
    4. Ha marad a töltelékből, vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle, és ezeket is az éppen csak gyöngyöző mártásba rakjuk (mert erős forrásnál a gombócok széteshetnek). 
    5. Az újraforrástól számított 50 perc alatt az ételt fedő alatt, lassú főzéssel készrefőzzük. Közbe, ha még szükséges, utánaízesítünk sóval és cukorral. A főzés ideje alatt egyszer-kétszer finoman átkeverjük az alját, vigyázva, hogy a paprikák ne sérüljenek.)
    6. Tálalásnál a zellerlevelet és a citromhéjat eltávolítjuk, és sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. (De burgonya nélkül kenyérrel is kiváló egytálétel.)

Megjegyzés

Sok éve ezzel a módszerrel főzöm, azért hangsúlyoztam ki, hogy vastag aljú edényben készítsük, mert így biztosan nem sül le a mártás, és nem kell külön edénybe kiszedegetni a töltelékeket a rántás miatt; egyszerűbb, gyorsabb az elkészítése.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin