Keress receptre vagy hozzávalóra

Töltött paprika - Mirza módra

Hozzávalók

  • Hozzávalók (kb. 8 személyre):
  • 1 liter paradicsomlé
  • 1 kg darált sertéshús
  • 24 dkg rizs (nem előfőzött!)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • cukor
  • 12 db paprika
  • a rántáshoz: liszt, olaj

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) A darált húst egy tálba tesszük, és összekeverjük az apró kockákra vágott hagymával, a 2 tojással, a 24 dkg rizzsel és az áttört fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, és a hűtőben kis ideig állni hagyjuk.
    2.) A paprikákat megmossuk, végeiket levágjuk, és a magházat meg az ereket eltávolítjuk. (Anya szerint elég benyomni a paprika szárát, és ahogy beroppan körülötte a húsa, vágás nélkül is egészben ki lehet venni a paprika magházát.)
    3.) A paradicsomlevet egy nagy lábasba öntjük, és kb. 1,5 liter vizet öntünk rá. Lassan felforraljuk, s közben megkóstoljuk. Pici sót, cukrot teszünk bele ízlés szerint. Én kb. 1 nagy csipet cukrot és 2 csipet sót tettem bele mindössze, de állítom, anélkül is jó lett volna. (Sok múlik azon, hogy sűrített paradicsomot használunk, vagy kész paradicsomlevet. Én az utóbbira szavazok, hiszen így csak minimálisan kell sózni és cukrozni, és biztosan nagyon jó lesz a paradicsom íze.)
    4.) A tölteléket elővesszük a hűtőből, és lazán a paprikákba töltjük. (Nem szabad nagyon megtömni a paprikákat, mert akkor nem lesz helye megpuffadni a rizsnek, és az egész kőkemény lesz!) A megtöltött paprikákat a gyöngyöző paradicsomlébe tesszük.
    5.) A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, és ha a paradicsomlé a benne úszkáló töltött paprikákkal újra gyöngyözni kezd, egy lyukas kanállal óvatosan a paprikák mellé tesszük a gombócokat. (Annyi paradicsomlébe kell úszkálniuk a golyóknak és a paprikáknak, ami épp ellepi őket. Ha kevesebb a levünk, egy kis vizet kell hozzáönteni.) Lefedjük a fazekat (egy kis rést hagyni kell!), és takaréklángon kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük az egészet.
    6.) Legvégül egy kis lábasban elkészítjük a rántást. Az olajat meghevítjük, hozzákeverjük a lisztet, és addig kevergetjük kis láng felett, amíg az felhabosodik. Utána lehúzzuk a tűzről a lábast, és a paradicsomléből hozzámerünk annyit a rántáshoz, hogy szép simára ki tudjuk keverni habverővel. (Ha csomós lesz, az sem baj, akkor majd leszűrve tesszük a paradicsomlébe!) :o)
    7.) A töltött paprika alatt elzárjuk a gázt, és egy szűrőkanállal az összes töltött paprikát és gombócot kihalásszuk, és egy mély tálba tesszük. A forró paradicsomléből 1-2 merőkanálnyi levet a rántáshoz kanalazunk, és habverővel simára keverjük az egészet. Végül a rántást folyamatos kevergetés mellett egy sűrű fémszűrőn át a forró paradicsomléhez keverjük, majd újra alágyújtunk, és szépen átrotyogtatjuk az egészet addig, amíg besűrűsödik. A kihalászott töltött paprikát és gombócokat visszatesszük a lébe, átmelegítjük az egészet, majd azonnal tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

szilvike55 7 évvel ezelőtt
Én nem szoktam fokhagymát és tojást bele tenni, viszont kicsit jobban cukrozom és tejföllel habarom be. A paradicsom ízét egy kissé lágyítja a cukor és a tejföl.
gaby53 7 évvel ezelőtt
Én is hasonlóképpen főzöm a töltöttpaprikát, de félig főzött rizzsel, és a rántást előre megcsinálom, pirospaprikát szórok rá, felengedem a szükséges mennyiségű hidegvizzel, és úgy jön bele a paradicsomlé vagy püré. A megtöltött töltelékeket nagyon lassú tűzön 40-50 percig főzöm. Egyszer-kétszer óvatosan alákeverek, nem szokott odaégni.
verus002 7 évvel ezelőtt
Megcsináltam, és remek lett. Pedig nem vagyok egy konyhatündér!
eperszeletke 8 évvel ezelőtt
mindig ez alapján készítem a töltött paprikát, de nekem mindig "túl húsosak", kemények, tömörek a gombócok. hogyan lehetne lágyítani? valahol olvastam, hogy félig főtt, főtt rizstől nem lesz olyan kemény a gombóc. lehet így próbálom ki legközelebb.
Adri78 9 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Ezután csakis így csinálom. A férjem is imádja:)
Zolani 9 évvel ezelőtt
Mi a baj az előfőzött rizzsel?Szerintem meg nem attól lesz kemény a töltelék,hogy megtömjük a paprikákat vagy sem,hanem attól,ha a rizsnek nincs elég ún.nedvesség,amitől megduzzadjon,megpuhuljon.
10 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett és a gombócok egyben maradtak! Köszönjük a receptet! Kriszta
fózsia 10 évvel ezelőtt
A hétvégén kipróbáltam, és nagyon finom lett. Csak nekem szétestek a gombócok, amit a maradék töltelékból a paradicsomlébe főztem, és nem a apaprikába töltöttem. De ha mi nem is, a kiskutyám boldogan megeszegette a szétesett gombócokat is, őt nem zavarta, hogy esztétikailag nem tökéletes.. ;) A szépséges töltött paprikákat meg ettük mi :)

Hasonló Receptek

Magazin