Keress receptre vagy hozzávalóra

Töltött padlizsán és paradicsom (Dolma azeri módra)

default user icon
3

Hozzávalók

  • Hozzávalók 3 személyre:
  • 3 közepes padlizsán
  • 6 paradicsom
  • 35 dkg darált marhahús (eredetileg bárányhús)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 db apróra vágott zöldpaprika
  • bazsalikom
  • bors
  • apróra vágott zeller zöldje

Elkészítés

    Elkészítés: A padlizsán egyik oldalát bevágjuk (majd ide kerül a töltelék). Ezután sós vízben puhára főzzük. (A padlizsán héja kesernyés ízű nyersen, ezért is szükséges a forró vízben való főzés.) A paradicsomot nem kell sós vízben megfőzni.

    Közben a darált húst forró olajban megfuttatjuk, vizet is adunk hozzá, hogy nehogy odaégjen. A paradicsomból kivesszük a belsejét, és a húshoz adjuk.Ahogy kezd puhulni, az apróra vágott hagymát, zellert, zöldpaprikát is hozzáadjuk. Sóval, borssal és bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, amíg a felesleges víz elpárolog. Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni.

    Ezután az előkészített padlizsánt a bevágásnál betöltjük a töltelékkel. A paradicsomot is megtöltjük a fűszeres marhahúsos töltelékkel.

    Forró olajba tesszük az így elkészült zöldségeket, és puhára pároljuk őket.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

szkati 5 évvel ezelőtt
Azt írtad, hogy \" sós vízben puhára főzzük\". Mondjuk ezért nem értettem!
Spacenova 5 évvel ezelőtt
A padlizsánt nem kell teljesen puhára főzni, csak általában van egy keserű íze a nyers padlizsánnak, amit ki kell főzni. Amikor már kissé megbarnul a héjja, akkor ki kell venni a vízből és én a belsejét nem szedem ki teljesen, de azért ahogy a képen látszik teszek bele bőven tölteléket. Amit kiveszek, az minimális és arra nincs szükség, kidobom. Ezután mondjuk egy lábosba kevés olajat teszek, hogy ne égjen le, azán szorosan belepakolom a megtöltött zöldségeket, fedővel lefedem és párolom. Amikor már a padlizsán, a paradicsom levet ereszt, akkor kész. Azért kell főzni a megtöltés után, mert így a hús is átveszi egy kicsit a zöldség ízét. Ha így csinálod, akkor nem esik össze a padlizsán és olyan lesz mint a feltett képemen.
szkati 5 évvel ezelőtt
Bocsi, de én itt több dolgot nem értek. 1.)Ha bevágod a padlizsánt, akkor ki is szeded a belsejét és csak a héja marad? Mert ha benne hagyod a belsejét, akkor nincs hely a tölteléknek. Ha kiszeded a tölteléket, azt hová teszed? 2.) Ha már egyszer forró vízben megfőzted a padlizsánt, akkor az tökéletesen összeesik. Megtölthetetlen( tapasztalatból mondnom)! 3.) De ha már megfőzted, akkor miért kell olajban megsütni? És hol kell megsütni? Tepsiben? Serpenyőben?

Hasonló Receptek

Magazin