Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött mézes puszi

120 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 55 dkg finomliszt
  • 15 dkg méz (felolvasztva)
  • 20 g szódabikarbóna
  • 25 dkg porcukor
  • 1 kk fahéj őrölt
  • 1 kk szegfűszeg tört (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)
  • A bevonathoz:
  • 3 db tojás fehérje
  • 24 dkg porcukor
  • 3 dkg olvasztott csokoládé
  • 3 kocka fehér csokoládé
  • 3 csepp ételszínezék (piros és citromsárga keveréke)
  • A töltéshez:
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl rum
  • 1 ek darált dió
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tk narancslé
  • 10 dkg kandírozott narancs kocka
  • 1 ek darált dió
  • 1 tk cukor
  • 1 tk narancslé

Elkészítés

  1. Elkészítjük a tölteléket: az aszalt szilvát negyedekbe vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. Dióval, cukorral, narancslével összekeverjük. A narancs darabokat vízben áztatjuk, majd leszűrjük, dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
  2. Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódaporral elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.
  3. A tésztát 3 részre osztjuk: egyik darabból hosszú rudakat sodrunk, majd kb 1.5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk. 1 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedünk. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük, mivel sütés közben térfogató megnő.
  4. 190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
  5. A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A közepére teszünk a töltelékből. Felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük, majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra.
  6. A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük. Egy fakanállal jól átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük.
  7. A szilvás töltelékesre csokoládét csurgatunk, hogy meg tudjuk különböztetni. A narancsosra pedig a fehér csokoládét olvasztjuk, ami előtte a színezékkel összekvertünk. Kb 5 óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.

Megjegyzés

Régi ,szép időkből tartogatom a receptet. Most készült először,az interneten sem találkoztam vele. Még egy adag puszit sütöttem,2/3 része töltött,a többi hagyományosan. Nagyon finom,puha,egyszerre fogyasztható. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss