1 kk szegfűszeg tört (vagy 1 ek mézeskalács fűszer)
A bevonathoz:
3 db tojás fehérje
24 dkg porcukor
3 dkg olvasztott csokoládé
3 kocka fehér csokoládé
3 csepp ételszínezék (piros és citromsárga keveréke)
A töltéshez:
10 dkg aszalt szilva
1 dl rum
1 ek darált dió
1 teáskanál cukor
1 tk narancslé
10 dkg kandírozott narancs kocka
1 ek darált dió
1 tk cukor
1 tk narancslé
Elkészítés
Elkészítjük a tölteléket: az aszalt szilvát negyedekbe vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. Dióval, cukorral, narancslével összekeverjük. A narancs darabokat vízben áztatjuk, majd leszűrjük, dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódaporral elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.
A tésztát 3 részre osztjuk: egyik darabból hosszú rudakat sodrunk, majd kb 1.5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk. 1 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedünk. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük, mivel sütés közben térfogató megnő.
190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A közepére teszünk a töltelékből. Felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük, majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra.
A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük. Egy fakanállal jól átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük.
A szilvás töltelékesre csokoládét csurgatunk, hogy meg tudjuk különböztetni. A narancsosra pedig a fehér csokoládét olvasztjuk, ami előtte a színezékkel összekvertünk. Kb 5 óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tettem.
Régi ,szép időkből tartogatom a receptet. Most készült először,az interneten sem találkoztam vele. Még egy adag puszit sütöttem,2/3 része töltött,a többi hagyományosan. Nagyon finom,puha,egyszerre fogyasztható. - ditti56
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!