Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, a megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, olvasztott vajjal, a megmaradt tejjel kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30x40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk. Két hosszanti szárnyát – szélét 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyomjuk. További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig aranybarnára sütjük.
Ez az egyik újabb kalácsom, amit megkedvelt a családom. Szeretném, ha mások is kipróbálnák! A bejgli már hagyomány, örülnék, ha más is sikerrel járna vele. Nagyon finom, vastag máktölteléke van. - ditti56
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!