Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött lilakáposzta zsemlegombóccal

MME MME
5/5
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személynek:
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej lilakáposzta
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 dl húsleves, kockából
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • majoránna
  • A zsemlegombóchoz:
  • 3 szikkadt zsemle
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

Elkészítés: A pórét és a répát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A káposzta sérült külső leveleit eltávolítjuk, és 12 szép nagy levelet épségben lefejtünk a fejről.

A pórét és a répát összekeverjük a darált hússal, a zsemlemorzsával és a majoránna felével fűszerezzük. Állni hagyjuk.

A zsemlegombóchoz a sütőt 220 C-fokra előmelegítjük. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk, a sütőtepsibe terítjük, és a sütőben ropogósra sütjük. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk. A tojásokat és a tejet 1 csapott evőkanál sóval elkeverjük, és összedolgozzuk a liszttel. A petrezselymet és a zsemlekockákat a masszához adjuk, jól összekeverjük, lefedjük, 20 percig pihentetjük. Közben 1 evőkanál sóval bő vizet forralunk. A masszából megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel gombócokat formázunk belőlük. A forrásban lévő vízbe tesszük őket (két részletben), és lassú forralással 8-10 percig főzzük. Leszűrjük, tálba szedjük, az olajjal kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.

A káposztaleveleket forró sós vízben 5 percig blansírozzuk. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, és a vastagabb ereket elvékonyítjuk (ne lyukadjon ki a levél). A darált húst a levelekbe töltjük, feltekerjük, és konyhai cérnával összekötjük.

A vöröshagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat, körös-körül átpirítjuk benne a káposztatekercseket, majd rászórjuk a hagymát. Felöntjük a levessel és a borral, felforraljuk, majd lefedve lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. Kiszedjük a tekercseket, és melegen tartjuk.

A tejfölt elkeverjük kevés boros lével, majd a lé egészéhez öntjük, felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, a lébe öntjük, és kevergetve besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük, és belekeverjük a maradék majoránnát. A tekercseket a mártással és a zsemlegombóccal kínáljuk.

Megjegyzés

Fotó: Springerpics - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss