Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gesztenyével és almával töltött liba

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 egész liba (4-6 kilós) belsőségeivel
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 db savanyú alma
  • 2-3 szál angolzeller
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 20 dkg sült gesztenye
  • 8-10 vékony szelet bacon
  • őrölt bors
  • kakukkfű

Elkészítés

    Eltávolítom a libából belsőségeit, a hasüregét alaposan bedörzsölöm sóval, borssal. Az aprólékokat (máj, szív, zúza) apróra vágom vagy ledarálom.

    A zellerszárakat megmosom, felkarikázom, az almát meghámozom, eltávolítom magházát, felkockázom. A zsemléket felszeletelem, kevés vízbe áztatom, kifacsarom. A gesztenyét meghámozom, felkockázom. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, borsozom, és jócskán fűszerezem kakukkfűvel. Kézzel az egészet alaposan összedolgozom, megízlelem, elég fűszeres-e, ha nem, még fűszerezem.

    A tölteléket beletöltöm a liba belsejébe, hústűkkel lezárom. Ha marad a töltelékből, azt egy kivajazott jénai tálba teszem, amit a hűtőben félreteszek.

    A megtöltött libámat egy nagyméretű lefedhető sütőtálba helyezem úgy, hogy alárakom a baconszeleteket, a libát kívülről sózom, borsozom. Egy órával az esti lefekvés előtt betolom a tepsit a 220 fokosra előmelegített sütőbe, az egy óra elteltével lekapcsolom a sütőt 70-80 fokosra, hagyom dolgozni reggelig, olyan 7-8 órán keresztül. Így nem szárad ki a liba húsa, finom omlós, szaftos lesz.

    Tálalás előtt egy órával visszakapcsolom a sütőt, beteszem a tepsi mellé (alá vagy fölé, ahogy elfér) a maradék tölteléket tartalmazó jénait, 180 fokon 40-50 perc alatt a libát felmelegítem, ez alatt a töltelék is átsül.

    Feldarabolom a libát, a hasüregében és a külön edényben sült töltelékkel körítve tálalom. friss idénysaláta is mehet mellé, meg persze valami zamatos vörösbort kínálok, például villányi cabernet sauvignont.

Megjegyzés

Szép adag libazsír sül ki belőle, ezt leszűrés nélkül tálkába kanalazom, és beteszem a hűtőbe.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nanasnani
Hali Kiszme! Ez természetesen \"étvágy függő\" kérdés. Tudni kell, hogy a liba elég sok zsírt enged sütés közben, ami ugyan nagyon ízletes melléktermék, amit később fel tudsz használni sokféle képpen (főzéshez, sütéshez, reggelihez, vacsorához is). A receptben megadott libuska mérete szerintem 4-6 rendes adag ételhez biztosan elég, de ne feledd, van aki a combot, a mellehúsát, a szárnyat, ne adj isten a farhát részét kedveli a szárnyasoknak. Szép napot Neked, üdv Nani.
kiszme
Szia. Ez a adag hány főre elég?

Hasonló Receptek

Magazin