Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak a levesbe főzd! A karalábé töltve a legfinomabb

A tavaszi zöldségek sorában előkelő helyet foglal el a karalábé. Az izgalmas, nyersen is rendkívül finom zöldséget legtöbb esetben levesnek, főzeléknek készítjük el, illetve kedvelt még a töltött karalábé is.

A karalábécsónakokat sokféleképp elkészíthetjük. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor az alaposan megpucolt, fás részeitől megszabadított karalábét egy - kisebb, erős anyagú teáskanállal, vagy direkt erre a célra kifejlesztett - karalábékanállal alaposan kivájjuk, úgy, hogy minél vékonyabb legyen a csónak fala. A kissé áttetsző zöldségbúrát ezután forrásban lévő sóval, cukorral finoman ízesített vízbe mártjuk és blansírozzuk, azaz előfőzzük.

TÖLTÖTT KARALÁBÉ RECEPT >>> 

Az előfőtt karalábét kicsöpögtetjük, tepsire ültetjük, s kedvünk szerint megtöltjük. A karalábé hagyományos tölteléke nagyjából megegyezik azzal, ami a töltött paprikába szokott kerülni: előfőzött rizs, darált hús, kevés fűszerrel, esetleg hagymával átkeverve. Természetesen ez a megoldás is tökéletes, de könnyedén áthangolhatjuk a töltelékünket. A karalábét tölthetjük fűszeres túróval, adhatunk a töltelékhez kuszkuszt, bulgurt, burizst is, de akár zsemlés vagy zsemlemorzsás tölteléket is kikísérletezhetünk.

A darált sertéshús helyett kerülhet a karalábéba csirke vagy más szárnyas, de friss halat vagy épp halkonzervvel készített tölteléket is tehetünk bele. A darált hús helyett nem csak túró, hanem különféle zöldségek is kitölthetik a rendelkezésre álló űrt. Paradicsomos, paprikás, kicsit lecsóra emlékeztető tartalmat is kaphat a karalábé. A megtöltött karalábét süthetjük sütőben, illetve a töltött paprikához hasonlóan a platnin is elkészíthetjük.

Karalábés receptek >>> 

A karalábé tölteléke és elkészítésének módja az előkészítés során kivájt karalábé felhasználását is meghatározza. Mivel a zöldség jelentős részét eltávolítjuk ehhez a fogáshoz, egy családi mennyiség esetében tisztes adag karalábéforgács marad hátra, amit kidobni nem szabad. Nagyon klassz főzeléket, különféle ízekkel, fűszerekkel hangolt mártást, szószt készíthetünk belőle, amiben készre főzhetjük a fogásunkat, vagy a sült töltött karalábé mellé kínálhatjuk. A leggyakrabban tejföllel habarva, petrezselyemmel fűszerezve kerül asztalra, de nyugodtan eljátszhatunk akár a currys mártás gondolatával is, amely jó partnere lehet a húsos, zöldséges töltelékkel készített karalábénak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss