Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött karalábé III.

60 perc
mester
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A zsemléket felszeletelve tejbe áztatom. A karalábékat meghámozom, 8 darabnak a közepét macerásan, de alaposan kivájom. A másik két darabot felszeletelem, majd csíkokra vágom, a kivájt részeket is feldarabolom. A hagymát apróra vágom, a petrezselyemzöldjét hozzá illő darálón ledarálom. A kivájt és a felaprított karalábét ételízesítővel tuningolt vízben félpuhára főzöm.

Egy mélyebb serpenyőben felhevítem az olívaolajat, rádobom a felaprított hagymát, gyengén sózom, zsírjára pirítom. Megszórom kevés tárkonnyal, őrölt borssal, beleadom a piros aranyat (ízlés szerinti mennyiségben csemege vagy csípős változatát), felöntöm a borral. Ezután mehet bele a darált hús, lepirítom, meghintem a pirospaprikával, jól elkeverem, és felöntöm a húslével, összepárolom, hagyom elfőni a levét. Lehúzom a tűzről, megvárom, míg langyosra hűl.

Kinyomom a tejben áztatott zsemléket, egy keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a darált húst, a petrezselyem zöldjét. Alaposan összedolgozom két kezemmel.

Főzőlevükből kiveszem a kivájt karalábékat, a húsos töltelékkel megtöltöm őket.

Vajjal kikenek egy magasabb falu tűzálló tálat, ebbe helyezem a töltött karalábékat, mellé dobom a feldarabolt karalábét is. Öntök alá kevés vizet (kis bor is mehet bele, csak a zamata miatt), lefedem fóliával, és 160-170 fokosra előmelegített sütőben párolom 10-15 percig. Ez idő alatt csomómentesre keverem a tejfölben a lisztet.

Kiveszem a sütőből a tálamat, leveszem a fóliát, és a töltött karalábékat egy tálra szedem, melegen tartom. A tálban maradt karalábédarabkákat levével össze turmixszolom, mártássá forralom a lisztes tejföllel. Közben a töltött karalábékat visszateszem sütőtálamba, megszórom a reszelt sajttal, visszadugom a sütőbe, rápirítom a sajtot.

A sütőből kivéve azonnal tálalom, nyakon öntve a mártással. Köret nélkül is kellemes nyári csemege, de tetszés szerinti körettel is kínálhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss