Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Töltött karalábé III.

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 10 db nagyobb zsenge karalábé
  • 60 dkg darált sertéslapocka
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tej
  • 2 ek extra szűz olíva olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl húslé (lehet leveskockából is)
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • vaj
  • őrölt bors
  • tárkony
  • piros arany
  • pirospaprika
  • ételízesítő

Elkészítés

    Elkészítés: A zsemléket felszeletelve tejbe áztatom. A karalábékat meghámozom, 8 darabnak a közepét macerásan, de alaposan kivájom. A másik két darabot felszeletelem, majd csíkokra vágom, a kivájt részeket is feldarabolom. A hagymát apróra vágom, a petrezselyemzöldjét hozzá illő darálón ledarálom. A kivájt és a felaprított karalábét ételízesítővel tuningolt vízben félpuhára főzöm.

    Egy mélyebb serpenyőben felhevítem az olívaolajat, rádobom a felaprított hagymát, gyengén sózom, zsírjára pirítom. Megszórom kevés tárkonnyal, őrölt borssal, beleadom a piros aranyat (ízlés szerinti mennyiségben csemege vagy csípős változatát), felöntöm a borral. Ezután mehet bele a darált hús, lepirítom, meghintem a pirospaprikával, jól elkeverem, és felöntöm a húslével, összepárolom, hagyom elfőni a levét. Lehúzom a tűzről, megvárom, míg langyosra hűl.

    Kinyomom a tejben áztatott zsemléket, egy keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a darált húst, a petrezselyem zöldjét. Alaposan összedolgozom két kezemmel.

    Főzőlevükből kiveszem a kivájt karalábékat, a húsos töltelékkel megtöltöm őket.

    Vajjal kikenek egy magasabb falu tűzálló tálat, ebbe helyezem a töltött karalábékat, mellé dobom a feldarabolt karalábét is. Öntök alá kevés vizet (kis bor is mehet bele, csak a zamata miatt), lefedem fóliával, és 160-170 fokosra előmelegített sütőben párolom 10-15 percig. Ez idő alatt csomómentesre keverem a tejfölben a lisztet.

    Kiveszem a sütőből a tálamat, leveszem a fóliát, és a töltött karalábékat egy tálra szedem, melegen tartom. A tálban maradt karalábédarabkákat levével össze turmixszolom, mártássá forralom a lisztes tejföllel. Közben a töltött karalábékat visszateszem sütőtálamba, megszórom a reszelt sajttal, visszadugom a sütőbe, rápirítom a sajtot.

    A sütőből kivéve azonnal tálalom, nyakon öntve a mártással. Köret nélkül is kellemes nyári csemege, de tetszés szerinti körettel is kínálhatjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

prütsög
szia, ha félpuhára főződ, akkor kár a még kemény karalébéval vesződni, hogy kivájd, egyszerűbb akkor, amikor már puhább. :) egyébként én jóval egyszerűbben csinálom, amúgy horváthilonásan, nekem az jobban ízlett és sokkal kevesebb a vele töltött idő is. üdv,p

Hasonló Receptek

Magazin