Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta paradicsomosan

120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A káposzta torzsáját kiemelem (meglékelem, mint a görögdinnyét szokás). Utána fazékba annyi vizet engedek rá, hogy ellepje. Sóval, őrölt köménnyel ízesítem. Amikor éppen csak forrni kezdene, leveszem a tűzről félreteszem, és hagyom abárolódni a forró vízben kb. 1,5 óráig. Az vizet leöntöm a káposztáról, torzsájával lefelé fordítom, így pár perc alatt a felesleges víz is kifolyik belőle. Leveleire bontom, a vastag ereket elvékonyítom.

A töltelékhez kisütöm az apró kockákra vágott szalonnát, a visszamaradt zsírjában megdinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Összeállítom a tölteléket a hússal, a rizzsel, a kisütött szalonnával, a fűszerekkel ízlésemre igazítom, majd megtöltöm a káposztaleveleket.

Egy nagyobb (6 literes) vastagabb aljzatú fazékba vágom a káposzta apraját - amit már nem lehet tölteni -, majd viszonylag szorosan a töltelékeket több sorban elrendezem. 6 dl házi paradicsomlét öntök rá, és 1 óra alatt lefedve, mérsékelt hőfokon készre főzöm. (Ha nem marad levél a káposzta beborítására, egy tányért teszek a tetejére + a fedőt.)

Sok tejföllel és kenyérrel tálalom. (A fűszereket egyéni ízlésünk szerint használjuk!) Ebből a mennyiségből 58 db kis káposzta lett.

Megjegyzés

Nem ismerem a nevét a lapos káposztának, csak megismerem a piacon (káposztások tudják). Jobbnak tartom a gömbölyű télinél, mert sokkal gyengébb a levele, és könnyebben lehet tölteni.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss