Keress receptre vagy hozzávalóra

Töltött káposzta kiadósan

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 8 db közepes nagyságú levél
  • 25 dkg angolszalonna
  • 8 kis szelet sertéskaraj
  • 8 karika parasztkolbász (5 mm vastag)
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg rizs
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál zsír
  • bors
  • pirospaprika
  • kakukkfű
  • ételízesítő
  • babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • csípős paprikakrém

Elkészítés

    Elkészítés: Az angolszalonnát kisütöm, félreteszem. Serpenyőben felforrósítom a zsírt, és a kolbászkarikákat megpirítom. Kikapom a zsírból, és azonnal ráteszem a besózott karajszeletkéket, melyeket mindkét oldalán barnáspirosra sütök. Ezeket is kikapom a serpenyőből, és máris mehet
    bele az apróra vágott hagyma, majd nem sokkal utána a darált hús. Ezt már higgadt tűzön összepirítom, majd félreteszem.

    A rizst félpuhára főzöm. A káposztát kimosom, a levelekből kivágom a vastag torzsakezdeményeket.

    Elkészítem a tölteléket. A pirítmányhoz
    hozzáteszem a rizst, a tojást, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a kakukkfüvet és az apróra vágott petrezselymet. Tökéletesen össze kell dolgozni. Fontos, hogy ezt hideg állapotban végezzük.

    Elkészítem a takartakat. A tölteléket 8 részre osztom. A levél aljára teszem a sült karajszeletet, erre jön 2 kolbászkarika, erre a töltelék, és a tetejére 1 szelet angolszalonna. A leveleket összehajtom, és vékony, igazi spárgazsineggel kötöm keresztbe.

    Nagy lábas aljára terítem a kimosott és kinyomott aprókáposzta felét. Erre helyezem a takartakat, majd beborítom a káposzta másik felével. Ráöntöm a visszamaradt zsiradékokat a sütésből, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Tetejére néhány babérlevél kerül, és fedő alatt 40 percig fog rotyogni.

    Ezután jön utolsó fortélyom, a behabarás. A főzőlevet kisebb lábosba leöntöm a káposztáról. Egy nagyobb bögrében gondosan elkeverem a lisztet a tejföllel, és lassan adagolom hozzá állandó keverés közben a főzőlevet, hogy be ne csomósodjon. Ha mégis ilyet tenne, semmi pánik, levesszűrőn át kell passzírozni. A habarást összerottyantom, és közben gondterhelten kóstolgatom, mi is kell még bele. Kellhet bele egy kis só, bors, esetleg ételízesítő, netán egy kis csípős paprikakrém... Ezt ráöntöm a káposztára, és még 10 percig szelíd
    tűzön összeillesztem.

    A vendégeknek forró tányérra szedem az ételt, alul kis káposzta, rajta 2 takart, tetejére megint káposzta. A csodálatos szafttal alaposan meglocsolom.

    A szeletelt, friss, ropogós házi kenyér elengedhetetlen.

Megjegyzés

Ha bográcsban készül, az előkészületek
változatlanok és a habarás is, csak a főzési és végső összerotyogtatási műveletek történnek bográcsban, szabad tűzön. A bográcsban készült
káposzta - ha ez egyáltalán még lehetséges -, még magasabb kulináris élvezeti értékkel bír.

A receptet Dr.

Fotó: AS

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin