Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta (gombócos)

120 perc
mester
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A töltelékhez:
  • 1.5 kg darált sertéshús
  • 3 db tojás
  • 2,5 tk só
  • 5 tk fűszerpaprika
  • 1 tk bors (frissen őrölt)
  • 1 fej vöröshagyma (apróra vágott)
  • 8 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 20 dkg rizs (nyers)
  • A káposztához:
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 2 fej vöröshagyma (apróra vágott)
  • 1,5 dl repceolaj
  • 4 tk fűszerpaprika
  • 15 dkg lángolt kolbász (szeletelt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors (frissen őrölt)
  • A tálaláshoz:
  • 1 doboz tejföl
Allergének
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A töltött káposzta gombócához a darálthúst összekeverjük a tojással, sóval, fűszerpaprikával, borssal, az apróra vágott vöröshagymával és az összezúzott fokhagymával.
  2. A tisztára mosott, jól lecsöpögtett rizst csak a legvégén adjuk hozzá. Ezt is jól beleforgatjuk.
  3. Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor kimossuk, és alaposan kicsavarjuk.
  4. Egy nagyobb edényben az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasszuk az olajon. 
  5. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát is.
  6. Az egyharmad részét a hagymának kivesszük az edényből, félretesszük, ezt a rétegek közé tesszük majd.
  7. Az edény alján lévő hagymára teszünk kb. 1- 2 cm magasan a káposztából, majd a töltelékből golyókat formálunk, és a káposztára szép sorjában ráhelyezzük.
  8. A felszeletelt kolbászból, szintén kb. az egyharmadát a golyók közé tesszük, egy kevés nem túl apróra vágott fokhagymát szórunk, és meg is borsozhatjuk.
  9. Majd folytatjuk a következő sorral. Újból káposzta, hagymás alap, majd töltés. A tetejére káposzta, pár szelet kolbász és egy kevés a paprikás-hagymás alapból kerül, és megborsozzuk.
  10. Óvatosan felöntjük annyi, lehetőleg forró vízzel, hogy elfedje, sőt egy kicsit magasabbra is érhet.
  11. Miután felforr, közepes lángon tovább főzzük. Megkóstolhatunk egy tölteléket, és ha puha a rizs, akkor már biztos, hogy jó is. Tejföllel tálaljuk.  

Ezek is érdekelhetnek

Friss