Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta

default user icon
SB
Azt mondják, a töltött káposzta melegítve az igazi. Kiváló téli étel, laktató és sokáig eltartható, akár két hétig is eláll az erkélyen vagy teraszon, ha hideg van. A fagyasztást is jól viseli.

Tartalmas, kalóriadús, igazi téli fogás. A töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

A képen látható recept: Klasszikus töltött káposzta
Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást.

Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

A képen látható recept: Töltött káposzta hagyományosan

Töltelék, gombóc

A töltelék általában sertéshús, de van, aki marhából vagy szárnyasból készíti. A vegetáriánusok szóját, gombát, tojást használnak. A Balkánon kásával töltve is fogyasztják. A tölteléket pirospaprikával, csomborral (borsikafű), majorannával, őrölt babérral, sóval, borssal, vörös- és fokhagymával ízesíthetjük.

Alapelem még a rizs, de sokan gerslivel készítik.

A képen látható recept: Töltött káposzta gerslivel

Vannak, akik nem szeretik káposztalevélbe töltve, és csak gombócokat formálnak a húsos keverékből. Ha töltjük, lehet leforrázott káposztalevélbe, savanyított káposztalevélbe, Kelet-Magyarországon zsenge karalábélevelet és tormalevelet is használnak. Nyáron egyes területeken kovászolt káposztalevélbe töltik a húst.

Sokan előfőzik a rizst. Vannak, akik a töltelékbe libahúst tesznek.

 

Savanyú káposzta és káposztalevél

A savanyú káposzta erjesztéssel készül. A káposztát éles késsel szeletelik vagy metélik, majd sós vízben, fűszerekkel együtt erjesztik hordóban vagy kádban. A káposztából főzés közben kellemetlen, kénes gázok szabadulnak fel, ennek elkerülésére gézbe kötött száraz kenyérrel együtt főzzük. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma igen magas, 1776-ban James Cook kitüntetést kapott annak bizonyításáért, hogy a savanyú káposztával sikeresen előzhető meg a skorbut kialakulása.


A paradicsomos, az erdélyi, a szalonnás és a disznólábas töltött káposzta

Ismét a lecsós párhuzamot kell felhoznom: ahány ház, annyi töltött káposzta. Sok helyen vitatéma, melyik az igazi, pedig úgy az igazi, ahogy mi szeretjük.

Vannak, akik füstölt csülköt, szalonnát, mindenféle disznóságokat tesznek a káposzta közé. Vannak, akik kimossák a káposztát, mert túl sósnak vagy túl savanyúnak találják. A Nyírségben, Szabolcsban édes káposztalevelet használnak, és a töltött káposztába paradicsomlevet is tesznek. Készül habarással, sűrítéssel, rántással.

Az erdélyi töltött káposztát nem habarják, nem sűrítik, se nem rántják. Ott a savanyú káposztaleveleket megtöltik szalonnás-rizses marha- és sertéshússal. Rávagdossák a maradék káposztaleveleket, és kb. 2 órát főzik.

Egy könnyed töltött káposzta

Az a helyzet, hogy az igazi, jó zsíros töltött káposztától már többször lettem beteg. Mert imádom, viszont a gyomrom nem bírja a zsírt. Ezért - a képekre kattintva megnyíló fotógaléria - egy könnyed töltött káposzta megalkotása során készült.

Hozzávalók:
1 kg sertéshús
1 kg savanyú káposzta
8 savanyú káposzta levél
10 vékony szelet csabai kolbász
2 bögre rizs
2 tojás
só, bors, bioételízesítő, majoránna, édes pirospaprika, darált babérlevél,
2 marhahúsleves kocka, víz

Elkészítés: A darált sertéshúst összekeverjük a lemosott és lecsöpögtetett rizzsel, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. A savanyú káposzta leveleket (esetemben óriásiak voltak) megszabadítjuk a belső vastag erezettől (sokan ezt klopfolóval intézik), majd félbevágjuk. Gombócnyi töltelék mennyiséget helyezünk a káposzta jobb oldalára, majd a képen látható módon feltekerjük.
A római tálat kibéleljük a savanyú káposzta felével, rátesszük a gombócokat, további káposztát, a kolbászkarikákat, majd a maradék káposztát. Felöntjük vízzel, és a római tál tetejét ráhelyezve, hideg sütőbe téve 200 fokon kb. 2 órát sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss