Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Töltött káposzta

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Töltött káposzta

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Töltött káposzta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Azt mondják, a töltött káposzta melegítve az igazi. Kiváló téli étel, laktató és sokáig eltartható, akár két hétig is eláll az erkélyen vagy teraszon, ha hideg van. A fagyasztást is jól viseli.

Tartalmas, kalóriadús, igazi téli fogás. A töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

A képen látható recept: Töltött káposzta csomborral

Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást.

Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

A képen látható recept: Töltött káposzta hagyományosan

Töltelék, gombóc

A töltelék általában sertéshús, de van, aki marhából vagy szárnyasból készíti. A vegetáriánusok szóját, gombát, tojást használnak. A Balkánon kásával töltve is fogyasztják. A tölteléket pirospaprikával, csomborral (borsikafű), majorannával, őrölt babérral, sóval, borssal, vörös- és fokhagymával ízesíthetjük.

Alapelem még a rizs, de sokan gerslivel készítik.

A képen látható recept: Töltött káposzta gerslivel

Vannak, akik nem szeretik káposztalevélbe töltve, és csak gombócokat formálnak a húsos keverékből. Ha töltjük, lehet leforrázott káposztalevélbe, savanyított káposztalevélbe, Kelet-Magyarországon zsenge karalábélevelet és tormalevelet is használnak. Nyáron egyes területeken kovászolt káposztalevélbe töltik a húst.

Sokan előfőzik a rizst. Vannak, akik a töltelékbe libahúst tesznek.

Savanyú káposzta és káposztalevél

A savanyú káposzta erjesztéssel készül. A káposztát éles késsel szeletelik vagy metélik, majd sós vízben, fűszerekkel együtt erjesztik hordóban vagy kádban. A káposztából főzés közben kellemetlen, kénes gázok szabadulnak fel, ennek elkerülésére gézbe kötött száraz kenyérrel együtt főzzük. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma igen magas, 1776-ban James Cook kitüntetést kapott annak bizonyításáért, hogy a savanyú káposztával sikeresen előzhető meg a skorbut kialakulása.

A képen látható recept: Szárma (töltött káposzta)

A paradicsomos, az erdélyi, a szalonnás és a disznólábas töltött káposzta

Ismét a lecsós párhuzamot kell felhoznom: ahány ház, annyi töltött káposzta. Sok helyen vitatéma, melyik az igazi, pedig úgy az igazi, ahogy mi szeretjük.

Vannak, akik füstölt csülköt, szalonnát, mindenféle disznóságokat tesznek a káposzta közé. Vannak, akik kimossák a káposztát, mert túl sósnak vagy túl savanyúnak találják. A Nyírségben, Szabolcsban édes káposztalevelet használnak, és a töltött káposztába paradicsomlevet is tesznek. Készül habarással, sűrítéssel, rántással.

Az erdélyi töltött káposztát nem habarják, nem sűrítik, se nem rántják. Ott a savanyú káposztaleveleket megtöltik szalonnás-rizses marha- és sertéshússal. Rávagdossák a maradék káposztaleveleket, és kb. 2 órát főzik.

Egy könnyed töltött káposzta

Az a helyzet, hogy az igazi, jó zsíros töltött káposztától már többször lettem beteg. Mert imádom, viszont a gyomrom nem bírja a zsírt. Ezért - a képekre kattintva megnyíló fotógaléria - egy könnyed töltött káposzta megalkotása során készült.

Hozzávalók:
1 kg sertéshús
1 kg savanyú káposzta
8 savanyú káposzta levél
10 vékony szelet csabai kolbász
2 bögre rizs
2 tojás
só, bors, bioételízesítő, majoránna, édes pirospaprika, darált babérlevél,
2 marhahúsleves kocka, víz

Elkészítés: A darált sertéshúst összekeverjük a lemosott és lecsöpögtetett rizzsel, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. A savanyú káposzta leveleket (esetemben óriásiak voltak) megszabadítjuk a belső vastag erezettől (sokan ezt klopfolóval intézik), majd félbevágjuk. Gombócnyi töltelék mennyiséget helyezünk a káposzta jobb oldalára, majd a képen látható módon feltekerjük.
A római tálat kibéleljük a savanyú káposzta felével, rátesszük a gombócokat, további káposztát, a kolbászkarikákat, majd a maradék káposztát. Felöntjük vízzel, és a római tál tetejét ráhelyezve, hideg sütőbe téve 200 fokon kb. 2 órát sütjük.

Karácsonyi töltött káposzta >>>

További töltött káposzták a Mindmegettén >>>

A savanyú káposztáról bővebben >>>


SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 9 db
  • 2012. december 19. 09:00
    Egyébként én is egyszerre jókora adagot szoktam megfőzni, és mint ahogy a cikk írója említette, egy részét le lehet fagyasztani, felolvasztáskor sem az íze, sem az állaga nem károsodik. Nagyon jól jön olyankor, mikor az ember idő híján nem tud friss ebédet főzni.
  • 2012. december 19. 08:51
    Zoli, toji kell a töltelékbe, főleg, ha nincsen kéznél savanyúkáposzta-leveled, és csak sima gombócokat gyártasz. Az tartja össze, különben szétesne az egész, mire megfő a gombóc.
  • 2012. december 18. 15:54
    Múltkor néztem a tévében egy fittnesz töltött káposzta receptet, szerintem annak csak a neve volt töltött káposzta. Nagyon eltért a hagyományos recepttől. Pulykahús, rizs helyett ha jól emlékszem zabliszt (lótakarmány), stb. stb. Én nem hiszem, ha valaki mondjuk egy hónapban egyszer megeszik egy magyaros kaját, hogy attól fog úszógumit növeszteni a derekán. Ez már beteges. Én disznóból készítem az ételt, mivel savanyú (egész) káposztalevelekhez csak ritkán jutok hozzá, sima gombócokat szoktam készíteni a töltelékből, 1 fej egész hagymával és oldalas darabokkal körítve szoktam megfőzni, és paprikás rántással fejezem be a műveletet. Ahány ház, annyi szokás, szerintem a legtöbben (mint ahogy én is) a mamájuk készítette kajákat főzik.
  • 2010. szeptember 25. 20:36
    No, ezen mindig megy a házi vita.... Nagymamám mindig gerslivel és Édesanyám pedig tarját darált a töltelékbe. Én összekutyultam. Édesanyám szokása szerint nyers tarját darálok le, Nagymamám szerinti (előre beáztatott) gerslivel keverem a darált húst. Bele tojit, s vágott petrezselymet, fokhagymát és őrölt feketeborsot, pirospaprikát és sót. Amikor jól összedolgozom, kicsit pihentetem a hűtőben. Majd a ,,szármába" azaz a levélbe tekerem formás gombócat gyártva. A fazékba alulra mindig füstölt húsos szalonnát teszek, majd vágott káposztát, bele a gombócokat, s káposzta és füstölt kolbász, füstölt csülök (kicsit!). A tetejére ismét káposzta. Felöntöm vízzel, s egy marék gerslit dobok bele. Ettől olyan kissé ragadós lesz. A vízzel óvatosan bánok, a felszínétől legalább 3 ujjnyira. Fedőt rá és huss! - be a sütőbe. A sütő aljától számított első fokra teszem a rácsot. Arra a nagyfazekat lefedve. Bekapcsolom a villanytűhely sütőjét ,,2"-es fokozatra. S, este teszem oda, s hajnalban lekapcsolom. Reggel már ehető a csodálatos töltött káposzta! Jó étvágyat hozzá! *De van, hogy olyanom van, hogy nem gerslit szórok bele, hanem amikor kész, kiszedem a tölteléket és berántom (vékony rántással) FONTOS! Pirospaprikát mindenképpen szórok a vágott káposzta közé! - De az is előfordult már, hogy rövid lével készítettem egy normális pörköltet, sok vöri hagymával! S, amikor félig puha a hús, akkor tettem bele fentiek szerinti becsomagolt töltelékeket. Eljárást a következőkben sem változtattam. Sütő 2-es fokozat... hajnalra kész! Vadítóan fínom. Ekkor nem rántok! A székely- és töltöttkáposzta ,,átmenete" - s ilyenkor nem teszek bele füstölt hűst! * Tejfölt mindig kínálok hozzá és friss kenyeret, hogy lehessen tunkolni!
  • 2010. szeptember 17. 19:24
    az igazi töltött káposzta gerslivel készül.a tölteléknek való káposzta édes az apró káposzta savanyú.tojás nem kell bele,de lehet több fajta húsból készíteni.minden esetben raknak bele füstölt combot amit reggelire fogyasztanak.töltött káposzta előtt jó magyar szokás szerint egy feles "házi,és káposztalét isznak.
  • 2010. szeptember 6. 13:58
    tojást ne mert rontja az izét probált ki
  • 2010. szeptember 4. 19:39
    A római tál egy különleges eszköz, ugy müködik mint egy kemence, a fala átmelegszik és egyenletes melegit minden oldalról...
  • 2010. január 18. 18:45
    Azért kell hideg sütőbe tenni,mert a cserépedény /római tál/amit hideg vízben kell előtte kb 20 percig áztatni az el pattanna ha meleg sütőbe tennénk.a sütővel egyszerre melegszik 200 fokra.
  • 2010. január 16. 22:56
    mindent ertek, csak azt nem, hogy sul meg ha "hideg" sutobe teszed, plane hogy csinalod mindezt 200 fokon??? ;)
Hasznos csomag