Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött gombafejek majdnem luxuskivitelben

Igazi nyár van, hirtelen érkezett kánikulával, néha ugyan esik, ezzel együtt mindenképp eljött az egyszerűen finomat típusú fogások igazi szezonja, amelyek elkészítéséhez nem kell hosszú órákat a konyhában tölteni.

Ilyenkor legjobb a napon sütkérezni, árnyékban olvasgatni, esőben vagy a tűző napsütés elől pedig visszahúzódni kicsit a konyhába, és készíteni valami tartalmas, mégsem nehéz ebédet.

Egy utazás alkalmával tettem szert egy üveg igazi szarvasgombával megbolondított, kitűnő minőségű olívaolajra, ami ugyan nem volt olcsó mulatság, de annyira kevés (szó szerint néhány csepp) is elegendő belőle egy-egy fogáshoz, hogy be kell látnom, igencsak jó vásárt csináltam, és még hosszú ideig elegendő lesz.

A csiperke nem tartozik a kifejezetten aromás gombafajták közé, de remek alapanyag mindenféle gombával készülő finomsághoz. Megfelelő fűszerezéssel a legegyszerűbb gombapörkölt is fejedelmi lakomává alakul belőle. Most azonban szép nagy fejekre leltem a szokásos heti piacozás során, így azon frissiben készült is belőle csőben sült töltött gomba.

A töltött gombában, zöldségfélékben tényleg az az egyik legnagyszerűbb, hogy akár minden alkalommal újdonsággal rukkolhat elő az ember, annak függvényében, mi is kerül a töltelékbe. Most a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnt, ha szinte saját magával töltöm meg, de azért mégsem hétköznapi módon.

Amíg a konyhában készülődtem, valamelyik rádióban felcsendült a nevezetes, édes-bús sláger a Truman Capote-regényből mozivászonra vitt Breakfast at Tiffany’s-ből (magyarul Álom luxuskivitelben címen vetítették egykor). Biztosan sokan látták az 1961-es filmet a feledhetetlen Audrey Hepburnnel, aki a film egy jelenetében az ablakban ülve, a valóságtól nem kicsit elrugaszkodott módon eldalolja a Moon Rivert gitárral a kezében.

Ki tudja, miért, de ez adta az ötletet a gombafejek ízesítéséhez, holott a dalnak, de magának a filmnek sincs sok köze a konyhai ténykedéshez – sőt! Talán épp ezért is került csipetnyi luxus a töltött gombába.

Töltött gombafejek szarvasgombaolajjal

Hozzávalók 4 személyre:
6 db szép csiperke (legalább 6 cm átmérőjű fejjel)
2 db szikkadt zsemle
1 evőkanál zsírszegény tejföl
1 db kisebb méretű egész tojás
1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 mokkáskanál aprított kakukkfű
2-3 rozmaringácska levelei finomra aprítva
1 db kisebb salotta (mogyoróhagyma)
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál szarvasgombaolaj
2 teáskanál olívaolaj
5 dkg emmentáli sajt frissen reszelve   
tengeri só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A tálaláshoz:
friss salátakeverék

Elkészítés: A gombafejeket megtisztítottam a szennyeződéstől, a szárakat eltávolítottam, a gomba lemezeit karalábévájóval kikanalaztam. A hagymát egészen apróra kockáztam.
Egy kisebb serpenyőben a kétféle olajban üvegesre pirítottam a hagymát, a gombafejeken kívüli részeket feldaraboltam, sóztam, a petrezselyemzöld kivételével minden fűszert hozzáadtam, és kissé megpirítottam – épp csak annyira, hogy a levét kiengedje. Ez kb. 3-4 percet vesz igénybe.
A zsemléket vízbe áztattam, kinyomkodtam. Egy nagyobb keverőtálba rakosgattam a zsemlét, majd hozzákanalaztam a pirított gombát a leve nélkül. A tejfölt a tojással és a sajt felével elkevertem, ezt is tálba küldtem, végül csatlakozott az egészhez a finomra aprított petrezselyemzöld. Botmixerrel homogén krémmé turmixoltam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsibe öntöttem a serpenyőben maradt levet, így nem volt szükség több zsiradék felhasználására. A gombafejekben szépen elosztottam a tölteléket, mindegyik kapott egy bohókás kalapot a reszelt sajtból frissen őrölt borssal hintve. 20-25 perc alatt tökéletesre sültek.

Azon melegében friss salátával tálaltam.

Amilyen egyszerűen készül, olyan remek az ízhatás – a markáns szarvasgombaolaj a csiperke halvány aromáit is új életre kelti, nem is beszélve a jóféle emmentáli sajtról, ami az egészet koronázza.

Ha marad belőle, hidegen is nagyszerű!

Ezek is érdekelhetnek

Friss