Töltött dagadó

default user icon
4 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg kicsontozott sertésdagadó vagy borjúszegy,
  • 2 dl tej,
  • 4 szikkadt zsömle,
  • 2 fej hagyma,
  • 20 dkg gomba,
  • 1 nagy csokor petrezselyem,
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 1 evőkanál vaj,
  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A húst óvatosan, hogy ki ne lyukadjon, éles, hegyes késsel felszúrjuk (az esetleges lyukakat vékony cérnával sűrűn bevarrjuk. A kezdők kérjék meg a hentest, hogy szúrja fel a húst!

    2. A tejet 2 dl meleg vízzel összekeverjük, a zsömlékre öntjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk.

    3. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát és a gombát, fedő nélkül kb. 5 percig pirítjuk. Mély tálba tesszük, hagyjuk kissé kihűlni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat).

    4. A zsömléket alaposan kinyomkodjuk, a tojásokkal, a petrezselyemmel együtt a hagymás gombához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.

    5. Nem túl szorosan megtöltjük a masszával a húst, a nyílást bevarrjuk, és sütőedénybe fektetjük. Az olajat felforrósítjuk, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, 5 percig pirítjuk, majd lekapcsolunk 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat), a húsra öntjük a bort, és saját levével többször meglocsolva kb. 50 percig sütjük.

    6. A húst deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük. Sült krumplival, burgonyapürével, párolt rizzsel körítjük. Hidegen is finom.

    1 adag: 4020 kJ/960 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Eszem Iszom 4 évvel ezelőtt
Egy ekkora dagadónak, 1 óra 20 perc kell alufólia alatt, majd alufólia nélkül is legalább 20 perc, de félóra is akár. Ja, és 200 fokon. Különben rágós marad.
Tóth Zsuzsa 5 évvel ezelőtt
Nektek tényleg elég volt összesen 50-55 perc? Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul, de nekem majdnem a duplája alatt sült meg rendesen. Bár soha nem csináltam még csak hasonlót sem.
Sziszi 11 évvel ezelőtt
Töltött dagadó Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertésdagadó, 4 dl tej vagy 4 dl víz, 4 szikkadt zsömle, 2 fej hagyma, 40 dkg gomba, 40dkg máj, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál vaj, 6 tojás, 4 evőkanál olaj, só,vegeta,feketebors. 1 dl száraz fehérbor Elkészítés: 1. A húst óvatosan, hogy ki ne lyukadjon, éles, hegyes késsel felszúrjuk (az esetleges lyukakat vékony cérnával sűrűn bevarrjuk). A hentes is felszúrja! Vagy kézzel is lehet helyet csinálni a tölteléknek 2. A tejbe daraboljuk a zsömléket. Tej helyett vízzel is csinálhatjuk, akkor tovább eláll. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. (Kihagyható a szalonna is, ízlés szerint.) 4 tojást megfőzzük és a kemény tojást felkockázzuk. 3. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát megpiritjuk, majd a felkockázott gombát is beletesszük (fedő nélkül)feketeborsozzuk, kis só,petrezselyem. Majd a felkockázott májat is hozzá rakjuk,kb 3percig kevergetve piritjuk. Mély tálba tesszük, hagyjuk kissé kihűlni, belekeverjük a keménytojásokat is. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). 4. A zsömléket alaposan kinyomkodjuk,a hagymás gombás májas tojáshoz adjuk, ízlés szerint még lehet sózni, a maradék 2 tojást is a masszához keverjük és jól összedolgozzuk. A dagadót vegetával bedörzsöljük. 5. Megtöltjük a masszával a húst, a nyílást bevarrjuk, és sütőedénybe fektetjük(,a húsra öntjük a bort). Amit olajjal(vajjal) kikentünk. Betesszük a sütőbe, majd 180 fokon (gázsütő: 2. fokozatán), kb. 50 percig sütjük fólia alatt. Majd a fóliát eltávolítjuk és saját levével többször meglocsolva piros színűre sütjük. (kb 10perc) 6. A húst deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat(hústűt), majd vékonyan felszeleteljük. Sült krumplival, burgonyapürével, párolt rizzsel körítjük. Hidegen is finom. A bor kihagyható, nem szükséges!!! Ilyenkor egy fél pohár vizet locsolok alá. Mindenki ízlése szerint variálhat. Aki nem szerti a szalonnát vagy jobban szereti a májat, vagy nincs otthon bor.. Sok sikert, Jó étvágyat
Farkas Andrea 11 évvel ezelőtt
Mehet bele 15-20 dkg elkapirgált csirkemáj is.

Hasonló Receptek

Magazin